POSLOVANJE U 2017.

AD Plastik ostvario rast prihoda od 16 posto i rekordnu dobit

23.02.2018 u 09:43

Bionic
Reading

Solinska AD Plastik Grupa u 2017. godini ostvarila je rast poslovnih prihoda za 16,15 posto na 1,09 milijardi kuna, a neto dobit dostigla je rekordnu razinu od 68,24 milijuna kuna, pokazuju financijska izvješća objavljena na Zagrebačkoj burzi

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) Grupe u promatranom periodu iznosi 157,38 milijuna kuna što predstavlja rast od 15,84 posto u odnosu na prethodnu godinu.

EBITDA marža, kako je i najavljivano, zadržala se na prošlogodišnjoj razini od 14,5 posto, što je i dalje značajno iznad prosjeka industrije.

Zahvaljujući ostvarenim poslovnim prihodima, stalnim unaprjeđenjima poslovnih procesa i povoljnijem neto financijskom rezultatu, neto dobit AD Plastik Grupe za 2017. godinu iznosi rekordnih 68,24 milijuna kuna i viša je za 37,30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

'Analizom 2017. godine u skladu sa strateškim ciljevima kompanije, AD Plastik Grupa postigla je izvrsne rezultate što se očituje u porastu prihoda, operativ ne zarade i neto dobiti. Investicija u novu liniju bojenja, brojni novi programi i tehnologije te pripreme za akviziciju, potvrđuju ispravnost poslovne strategije i ohrabruju u daljnjem nastavku realizacije planova', ističe se u izvješću.  

Cijena dionice AD Plastika od početka godine porasla je za 10 posto Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Značajan rast prodaje vozila u Europi i oporavak ruskog tržišta pozitivno su se odrazili na rast prihoda AD Plastik Grupe. Međutim, kontinuirano jačanje kune u odnosu na euro nastavlja negativne utjecaje na visinu ostvarenih prihoda u posljednje dvije godine.

Utjecaj rublje je i dalje dvojak. Ima pozitivan utjecaj na poslovne prihode radi znatno niže vrijednosti prosječne rublje u odnosu na prethodnu godinu, ali i negativan u pogledu nerealiziranih tečajnih razlika radi slabljenja rublje o odnosu na kraj 2016. godine.

'Ostvareni porast prihoda pokazuje kako su realizirane investicije, programi i tehnologije u protekloj godini bile dobar strateški izbor. Adekvatno upravljanje troškovima i optimizacija poslovne efikasnosti rezultirali su rastom ostvarenih marži i dobiti. Ujedno smo stvorili preduvjete za daljnja kapitalna ulaganja i realizaciju potencijalne akvizicije', poručuje Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

Protekla će godina u AD Plastik Grupi ostati zabilježena i po značajnom broju novih poslova koji su ugovoreni i od kojih se u narednim godinama očekuje prihodi veći od 150 milijuna eura.