ŽAR KONKURENTNOSTI

Što se sve zbiva u ratu na tržištu električne energije

10.02.2016 u 12:36

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje izmjene teških optužbi između HEP-a i RWE-a, licem u lice su se u HTV-ovoj emisiji Studio 4 našli Zoran Miliša, predsjednik uprave RWE Energije, inače drugog najvećeg opskrbljivača električnom energijom i direktor HEP-ODS-a Željko Šimek te nastavili 'rat'

Podsjetimo, na jučerašnjoj konferenciji za medije RWE Energije, HEP je optužen da pokušava uništiti slobodno tržište električne energije, i to 'stigmatiziranjem kanala izravne prodaje i stvaranja atmosfere gdje se kupci boje sklopiti ugovor s drugim opskrbljivačima'.

HEP je te optužbe odbacio i pritom osudio 'nepoštene, nemoralne i zavaravajuće metode prodaje nekolicine opskrbljivača, koje između ostalog uključuju lažno predstavljanje, krivotvorenje potpisa, neovlašteni ulazak u domove građana, neistinito prikazivanje popusta, ali i sklapanje ugovora s nedovoljno informiranim građanima visoke životne dobi'.

O tim je optužbamabilo i riječi u HTV-ovom Studiju 4 kada se Miliša požalio na agresivnu kampanju HEP-a prema svim ostalim distributerima električne energije na hrvatskom tržištu zbog čega u zadnje dvije godine raste broj nerealiziranih prebacivanja kupaca. Šimek je pak, ne želeći spominjati ime ni jednog konkurenta, pozvao javnost i kupce da pripaze na lažne obilaske kuća od strane osoba koje se lažno predstavljaju kao djelatnici HEP-a, a sve u cilju da kupce pridobiju za svoju kompaniju.

Odgovorio mu je Miliša rekavši da nema potrebe za 'sijanjem atmosfere straha' jer nuđenje ugovora za jeftiniju električnu energiju to zasigurno nije, a da bi se izbjegle bilo kakve manipulacije kupcima pokrenut je pozivni centar koji svaki ugovor dodatno provjerava s kupcem. Dodao je i da 'nazivanje njihovih kupaca i davanje obavijesti o tome kako raskinuti ugovor, zasigurno ne spada u način funkcioniranja na slobodnom tržištu'.

Požalio se i na nepostojanje jedinstvenog računa zbog čega nastaje 50 posto raskida ugovora. Račun će se prema zakonskim odredbama uvesti do kraja godine, a sve spoznaje o nepravilnostima smo prijavili Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA), rekao je Šimek, a Miliša je upozorio da se prirodni monopol uzima i za tržišnu djelatnost, što je, kaže, nedopustivo na slobodnom tržištu.