POREZNE PROMJENE

Što poduzetnike čeka 1. ožujka

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 23.02.2012 11:07
  • Objavljeno 23.02.2012 u 11:07
U suštini dobra namjera da se promjenama u poreznoj politici teret oporezivanja prebaci sa rada na potrošnju počela se realizirati u krivo vrijeme i bez kvalitetne pripreme terena što je u konačnici polučilo kontraefekt. Pokazalo se da su povećanje stope

U suštini dobra namjera da se promjenama u poreznoj politici teret oporezivanja prebaci sa rada na potrošnju počela se realizirati u krivo vrijeme i bez kvalitetne pripreme terena što je u konačnici polučilo kontraefekt. Pokazalo se da su povećanje stope

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Goran Kovacic/Vecernji list

Za tjedana dana na snagu stupaju prve mjere Vladine porezne reforme. Najviše posla imat će trgovci i proizvođači koji moraju provesti inventuru zaliha i napraviti kalkulaciju cijena s novim stopama PDV-a. Za idući mjesec svi poduzetnici trebaju prilagoditi obračun plaća novim poreznim stopama i razredima. Od 1. ožujka moraju računati i na oporezivanje dividende i udjela u dobiti ukoliko nisu preduhitrili Vladine škare…

Trenutak uvođenja pojedinih poreznih promjena država je prilagodila svojim potrebama pa će tako najprije nastupiti one mjere koje pune državni proračun, a većina onih koje rasterećuju poduzetnike nastupaju s pomakom od nekoliko mjeseci. Tako 1. ožujka stupaju na snagu više stope PDV-a i naplata poreza na dividendu, početkom svibnja stupa na snagu odredba o smanjenju stope doprinosa na zdravstvo, a oslobađanje od poreza na reinvestiranu dobit primjenjivat će se tek od iduće godine.

Poduzetnike brinu i prekratki rokovi za usklađivanje s novom zakonskom regulativom. Od donošenja zakona pa do početka primjena imali su manje od dva tjedna, što nije dovoljno za ozbiljnu poslovnu analizu i donošenje kvalitetnih odluka vezanih uz formiranje cijena, pozicioniranje na tržištu, promjenu poslovnih planova i sl.

Porezne promjene donose i administrativne troškove koji nastaju zbog promjene računovodstvenih softvera, edukacije zaposlenih i provođenja izvanrednih inventura.

POREZ NA DODANU VRIJEDNOST

Standardna stopa PDV-a od 1. ožujka podiže se sa 23 na 25 posto. Istovremeno se uvodi snižena stopa PDV-a od 10 posto na jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode i bijeli šećer. Da bi se prilagodili novim poreznim stopama, poduzetnici koji imaju proizvode na zalihama moraju ih popisati na dan promjene jer će se na njih odnositi nove porezne stope. Trgovci se moraju pripremiti za isticanje novih cijena i izdavanje računa s iskazanim novim stopama PDV-a. Svaki poduzetnik mora napraviti novu kalkulaciju cijena, pri čemu treba odlučiti hoće li povećati cijene zbog rasta PDV-a ili će ih zadržati na istoj razini i tako smanjiti svoju maržu.

Već od 1. ožujka za poduzetnike stupa na snagu i neugodna odredba o ukidanju prava na povrat pretporeza za nabavu i najam osobnih automobila, plovila i drugih sredstava za osobni prijevoz te za troškove reprezentacije. Ukidanjem povrata PDV-a za troškove automobila poduzetnicima se više neće isplatiti kupnja automobila 'na firmu' i kasnije korištenje za osobne potrebe.

POREZ NA DOHODAK

Od 1. ožujka poduzetnici moraju prilagoditi obračun plaća novim pravilima u oporezivanju dohotka prema kojima se osobni odbitak povećava sa 1.800 na 2.200 kuna. Mijenjaju se porezni razredi tako da će stopa poreza od 12 posto obračunavati na oporezivi dio plaće do 2.200 kuna (prije do 3.600 kuna), 25 posto na oporezivi dohodak od 2.200,01 kn do 8.800 kn (prije od 3.600,01 kn do 10.800 kn), a 40 posto na oporezivi dohodak iznad 8.800,01 kn (prije iznad 10.800,01 kn).

Nakon povećanja odbitka i primjene novih razreda zaposlenima čija su primanja niža od prosječne plaće (5.493 kune) ona bi se trebala povećati, a onima koji zarađuju iznad prosjeka neto plaća bi se trebala smanjiti.

OPOREZIVANJE DIVIDENDI

Na primitke od dividendi i udjela u dobiti od početka ožujka obračunavat će se porez na dohodak po stopi od 12 posto. Oporezivat će se isplate iz zadržane dobiti ostvarene nakon 31. prosinca 2000. godine. Ta je odredba izrazito restriktivna jer zahvaća zadržanu dobit unazad deset godina.

Prihodi od dividende i udjela u dobiti do 12.000 kuna ne podliježu oporezivanju. Tom odlukom zaštićeni su zaposlenici koji su kupovali radničke dionice te mali ulagači koji su plasirali novac u dionice. Međutim, oslobođenje od poreza na dividendu do 12.000 kuna neće ostvariti prilikom isplate dividende, već kao umanjenje za neoporezivi dio prilikom podnošenja godišnje porezne prijave.

Još nije potpuno jasno hoće li porezne škare zahvatiti i predujmove dividende isplaćene do 1. ožujka jer se de facto radi o isplatama prije donošenja odluke o raspodjeli dobiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!