SUTRA KONAČNO RJEŠENJE

Što donosi dogovor Vlade i bankara oko kredita?

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 16.08.2011 14:36
  • Objavljeno 16.08.2011 u 14:36
KOSOR bankari

KOSOR bankari

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Rate kredita u švicarcima koje su dužnicima stigle na naplatu sredinom kolovoza uvećane su oko četiri posto u odnosu na srpanj, što je, zbog nagle korekcije franka, ipak znatno manje od crnih očekivanja iz razdoblja divljanja švicarske valute. A uoči sutrašnje objave končanog dogovora vlade i bankara, franak je još malo oslabio, pa je dužnička psihoza ipak donekle ublažena

Na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, švicarski franak se spustio na 6,62 kune (13 lipa niže nego u petak). Daljnje slabljenje tečaja franka ide u prilog zahtjevu Vlade da se u mjerama pomoći dužnicima tečaj švicarca 'zabetonira' na 5,8 kuna. Predstavljanje svih detalja modela očekuje se sutra nakon završnog sastanka Vlade i bankara.

Prema informacijama koje su procurile iz pregovaračkih timova, konačno rješenje na tragu je 'mađarskog modela', koji uključuje fiksiranje tečaja franka, uz naknadno plaćanja tečajnih razlika ako franak u međuvremenu ne izgubi na vrijednosti. Po svemu sudeći, tečaj će biti fiksiran na razini 5,8 kuna za franak, a rok odgode plaćanja ostatka duga pet godina.

Zasad se još ne zna hoće li se obračunavati kamata na razliku između fiksne i tržišne vrijednosti franka. Vlada je ostala pri prvobitnom zahtjevu da se na ostatak vrijednosti, tzv. balon, ne obračunava kamata, a banke traže barem minimalnu kamatu.

Pravo na pomoć vjerojatno će imati samo korisnici stambenih kredita koji su vlasnici prve nekretnine. Model uključuje i jednokratno smanjenje osnovnih kamatnih stopa za sve kredite vezane uz franak od 0,5 do 1,5 posto.

Protivnici predloženog rješenja upozoravaju da se njime problem sa švicarcima ne rješava, nego samo odgađa. Radikalni zahtjevi stižu iz Udruge franak, koja traži hitno smanjenje kamata na sve kredite s valutnom klauzulom za više od tri posto te dugoročno ukidanje valutne klauzule, uz konverziju kredita u kune po tečaju na dan sklapanja ugovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi