podaci APN-a

Stigla 1.333 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

08.09.2017 u 16:58

Bionic
Reading

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je do danas u 12 sati 1.333 zahtjeva iz svih deset banaka s kojima su sklopljeni ugovori o davanju subvencioniranih kredita, priopćeno je u petak iz APN-a

U APN-u kažu kako se prema trenutnoj dinamici prijava može zaključiti kako su procjene Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o mogućem broju zahtjeva za subvencioniranje bile točne te kako je realna pretpostavka da će osigurana sredstva biti dovoljna za sve zainteresirane u ovom trenutku.

APN poziva građane da nastave s prijavama bez obzira u kojoj su banci kao i sve banke da nastave s procesom pripreme, obrade i predaje zahtjeva, jer će, kako se objašnjava, natječaj sigurno biti otvoren i idućeg tjedna sve do iskorištenja svih predviđenih sredstava, kada je i inače predviđeno zatvaranje natječaja.

U priopćenju se navodi da je tijekom rada povjerenstva APN-a utvrđeno da dio dokumentacije u pojedinim slučajevima nije potpun ili usklađen, pa će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u cilju da cijeli proces teče žurno i neometano poslati preciznu uputu koji su dokumenti izdani tijekom godina prihvatljivi kao uporabna dozvola (jer su kroz prijašnje godine i zakone donošeni različiti dokumenti s tom namjenom).

Uputit će i molbu svim nadležnim uredima za graditeljstvo da izdavanje uporabnih dozvola za predmete iz natječaja za subvencioniranje stambenih kredita rješavaju po žurnom postupku.

APN je u ponedjeljak počeo zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, za što je država u proračunu za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja krajem prošlog tjedna je objavilo da će od ukupnih sredstava namijenjenih subvencioniranju stambenih kredita veći dio, 75 posto, biti namijenjen za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće, dok se po pojedinoj banci isplata ograničava na ukupno najviše do 20 posto predviđenih sredstava.

U subvencioniranju stambenih kredita sudjeluju Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaerkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisenbank Austria.

Za subvencionirane kredite mogli su se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće.