OGRANIČENJE STAMBENIH KREDITA

Štromar zapaprio velikim bankama, hoće li se izvući bez tužbi?

05.09.2017 u 11:10

Bionic
Reading

Agencija za promet nekretninama (APN) zaprimila je u ponedjeljak 948 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita. Brojka je to koja se i očekivala, no u bankama nitko nije mogao znati da će se plasman kredita ograničiti na maksimalno 20 posto po banci - učinilo je to u petak Ministarstvo graditeljstva na čelu s Predragom Štromarom

Za to su u nekim bankama doznali u petak i to iz medija, a poseban razlog za nezadovoljstvo imaju u većim bankama koje su razmjerno svom udjelu na tržištu zaprimile i daleko više zahtjeva. Primjerice, u ponedjeljak do podne najveća domaća banka, Zagrebačka, predala je 343 zahtjeva za subvencioniranjem, dok je Karlovačka banka predala samo jedan.

Zbog toga čule su se razne glasine, pa čak i da će neke banke zbog ovog naknadnog ograničavanja tužiti Ministarstvo graditeljstva.

Tportal doznaje od dobro upućenog izvora da od tužbi ipak neće biti ništa. Broj kredita u ovom slučaju ipak je premali da bi se presjeklo i krenulo na sud, no naš sugovornik dodaje kako je u ovoj situaciji najteže klijentima većih banaka koji su se nadali kreditu, a sada im ga je u zadnji čas netko možda izbio iz ruku.

Upitali smo uključene banke što misle o uvođenju kvota na isplatu. U Raiffeisenu tako pozdravljaju odluku o ograničenju broja kredita i smatraju je ispravnom jer se na taj način u ravnopravniji položaj dovode klijenti svih banaka koji sudjeluju u ovom programu.

Autor: Matej Grgić

U Zagrebačkoj banci pojašnjavaju kako su predali sve zaprimljene zahtjeve te da će, ako nekome od klijenata zahtjev ne prođe, osigurati povoljnije uvjete za dobivanje stambenog kredita. 

U OTP-u dodaju kako su 'temeljem informacija iz medija očekivali da će potražnja za subvencioniranim kreditima biti veća od budžeta za subvencije u ovoj godini te da će Ministarstvo i APN provesti neki oblik utvrđivanja prioriteta. Našim klijentima koji eventualno ne uđu u ovogodišnju subvencijsku kvotu nastojat ćemo osigurati dobre kreditne uvjete', kažu u OTP-u.

  • +18
Predaja zahtjeva za subvencionirane kredite u APN-u Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

U Ersteu su uvjereni da će svi njihovi klijenti koji su podnijeli zahtjev ući u kvotu subvencija. 'Cjelokupan proces za sada se odvija u okviru očekivanja i najava te ne planiramo poduzimanje bilo kakvih dodatnih mjera. Za detaljniju analizu i evaluaciju učinaka programa, uključujući sve njegove pojedinačne elemente, u ovom je trenutku ipak prerano te će za to biti potrebno pričekati njegov službeni završetak', komentiraju u Ersteu.

Stručnjakinja za tržište nekretnina i direktorica nekretninske tvrtke Colliers Vedrana Likan za tportal je prokomentirala provođenje subvencije te je istaknula kako je žalosti to što svaki put radimo stvari iz početka.

'Bilo bi dobro kada bi se svaki put pristup subvencijama poboljšavao iz etape u etapu, ali promjenom vlasti sve kao da radimo iz nule', kazala je Likan. Kada je riječ o ograničavanju plasmana kroz subvencije, Likan misli da je to fer, ali i da bi se zahtjevi trebali obrađivati proporcionalno veličini banaka:

'Znamo da je Karlovačka banka puno manja od Zagrebačke, pa se odredbom od 20 posto koči nečiji potencijal. To je trebalo napraviti prije i odrediti kriterije kako će se ograničiti plasmani. Voljela bih kao profesionalac i građanin da te subvencije nisu jednokratna mjera, nego da postoji redovita praksa, da idu jednom godišnje i da postanu trajna mjera. I, naravno, da na vrijeme krene komunikacija, što je bio velik problem ove godine.'

Predstavljene kreditne institucije koje će sudjelovati u subvencioniraju stambenih kredita Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL