uspjele reforme

Standard and Poor’s nahvalio Srbiju i povećao joj kreditni rejting

14.12.2019 u 17:59

Bionic
Reading

Agencija Standard and Poor’s (S&P) povećala je kreditni rejting Srbije s BB na BB+ uz pozitivne izglede, što su dužnosnici u subotu ocijenili kao potvrdu uspješnih ekonomskih reformi i fiskalne stabilnosti

Odluka agencije donesena je zbog značajnog poboljšanja makroekonomskih pokazatelja, adekvatne monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS) i čvrste fiskalne discipline, priopćila je NBS.

Srbija je 2017. i 2018. ostvarila suficit u prosjeku od 3,2 posto BDP-a., a trend je nastavljen i u 2019. i za prvih deset mjeseci iznosi više od jedan posto BDP-a.

S&P očekuje da bi dalji rast izravnih stranih ulaganja mogao podržati rast izvoza i BDP-a, što bi "bio ključni faktor za povećanje kreditnog rejtinga u idućoj godini“.

Agencija navodi da je u proteklom razdoblju ostvareno i značajno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, uz prognozu da će se taj trend nastaviti.

U izvješću je pozitivno ocijenjen rast investicija, poboljšanje uvjeta na tržištu rada, rast izvoza te jačanje bankarskog sustava.

  • +7
Ana Brnabić Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Premijerka Ana Brnabić ohrabrena je izvješćem S&P-a i očekuje “još više posla za građane, kvalitetniji život i bolje zarade, više investicija“.

"Ako se ovako nastavi, Srbija bi sljedeće godine mogla doći do investicijskog rejtinga što će biti povijesni uspjeh", ocijenila je Brnabić.