tržište kapitala

Stagnacija indeksa uz pad prometa na burzi

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je nakon jednog dana poprilično živog trgovanja, potaknutog blok transakcijama, u srijedu upisalo pad likvidnosti, bez jasnog trenda na burzi.

Ukupan dionički promet je iznosio 9,5 milijuna kuna, od čega 2,4 milijuna kuna u blok transakciji dionicom Hrvatskog Telekoma. Dionički indeksi su stagnirali, bez jasnog trenda, gdje su CROBEX i CROBEX10 zaključili dan na suprotnim stranama, i to bez većih promjena. CROBEX je kliznuo 0,01 posto, što je usporavanje pada, ali ipak tehnički četvrti uzastopni dan u crvenom, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 0,05 posto.

U redovnom trgovanju je bilo čak tri milijunaša, pri čemu je najlikvidnija bila dionica Ericsson Nikole Tesle s 1,3 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 0,7 posto, dok je neznatno niži promet je upisala i dionica Zagrebačke banke, ali je pri tome pala 1,6 posto, što je nastavak negativnog trenda od sredine mjeseca i uglavnom pod dojmom podnesene ostavke predsjednika uprave.

Među milijunaše se ugurala još samo dionica Meritus ulaganja, kojoj je to prvi dan trgovanja nakon listopada, koja je na 1,2 milijuna kuna prometa skočila 22 posto, čime je zaslužila titulu dobitnika dana. Snažan rast od oko 14 posto je upisala dionica Vira, čime je povratila gotovo svu izgubljenu vrijednost od početka siječnja. Gubitnik dana je dionica Đuro Đaković Grupe, koja je potonula oko11 posto, što je njen treći uzastopni dan pada, nakon što se smirila euforija oko garancije države za novi kredit, čime je cijena dionice došla na rekordno nisku razinu.

Dobitnik dana Meritus ulaganja +22,14% 320,00

Gubitnik dana Đuro Đaković Grupa -10,82% 4,45

CROBEX -0,01% 2.025,17

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.