PAKET MJERA ŠTEDNJE

Srbija povećava PDV sa 18 na 20 posto

  • Autor: tportal.hr/B92
  • Zadnja izmjena 10.09.2012 15:39
  • Objavljeno 10.09.2012 u 15:39
mlađan dinkić

mlađan dinkić

Izvor: Cropix / Autor: Milan Obradović/BETA

Vlada Srbije usvojila je prijedlog rebalansa državnog proračuna za 2012. godinu i paket mjera za stabilizaciju javnih financija. Između ostaloga, donesena je i odluka da se PDV poveća na 20 posto

Srpska vlada je donijela odluku da opća stopa poreza na dodatnu vrijednost (PDV) bude povećana od listopada sa 18 na 20 posto, ali se za mala i srednja poduzeća od 1. siječnja uvodi mogućnost da PDV plate tek kada robu naplate.

Snižena stopa PDV-a od osam posto na sve životne namirnice je zadržana kako bi se očuvao standard građana.

Izmjenama zakona predviđa se i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam posto, pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika.

Ministar financija Mlađan Dinkić je kazao da je vlada usvojila i izmjene 12 zakona u okviru tog paketa, čiji je cilj uvođenje reda u javne financije i koji bi se sljedećeg tjedna trebao naći u skupštini Srbije.

On je istaknuo da je Srbija danas u izuzetno teškoj situaciji 'jer je za pokrivanje budžetskog deficita i otplatu javnog duga ove godine potrebno rekordnih 4,4 milijarde eura, a samo za plaćanje kamate troši se tri puta više nego na kompletan agrarni budžet'.

Dinkić je rekao da bi svako odlaganje fiskalne konsolidacije dovelo Srbiju za godinu do dvije u situaciju sličnu Grčkoj. Paket mjera će omogućiti spuštanje budžetskog deficita sa 7,1 posto BDP-a (235 milijardi dinara) na 6,7 posto BDP-a do kraja godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi