PRVI KVARTAL 2010.

Srbija izašla iz recesije, Hrvatska još u minusu

Bionic
Reading

Realan rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio je jedan posto, objavio je Republički zavod za statistiku Srbije. Direktor statističkog zavoda Dragan Vukmirović zaključio je da je Srbija izašla iz recesije. Hrvatski zavod za statistiku još nije objavio preliminarne podatke o kretanju BDP-a, ali izvjesno je da će oni biti negativni

Ekonomist SG-Splitske banke Zdeslav Šantić prognozira da će u prvom kvartalu domaći BDP pasti dva posto te da će na razini cijele godine minus biti 1,4 posto. No, najavljuje da će i Hrvatska do kraja godine po 'tehničkoj definiciji' vjerojatno izaći iz recesije, ali i dodaje da je važnije izlazak iz recesije proglasiti kada se on stvarno dogodi, odnosno kada zaposlenost počne rasti, a to se u Hrvatskoj može očekivati tek u sljedećoj godini.

I ekonomist Zagrebačke banke Goran Šaravanja prije objavljivanja službene statistike procjenjuje da je u Hrvatskoj u prvom tromjesečju BDP bio u padu, ali i da je taj pad blizu dna. Očekuje i da će Hrvatska uskoro početi izlaziti iz recesije i oporavljati se, pogotovo nakon što uzme maha realizacija premijerkinog programa gospodarskog oporavka.

Kretanje pokazatelja potrošnje i robne razmjene, ali i industrijske proizvodnje, Željko Lovrinčević, ekonomski savjetnik premijerke Jadranke Kosor, tumači kao signale da Hrvatska hvata izlaz iz recesije. Iz dosad dostupnih podataka za prve mjesece procjenjuje da će u prvom kvartalu pad BDP-a biti manji od 1,5 posto, dok bi se u prvom kvartalu minus mogao potpuno istopiti.