POTPISAN UGOVOR

Split postaje luka za megakruzere!

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 17.12.2012 17:00
  • Objavljeno 17.12.2012 u 17:00
Split luka

Split luka

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

U Zagrebu je danas potpisan ugovor između Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Lučke uprave Split te Ministarstva prometa i veza o financiranju gradnje vanjskih vezova u splitskoj luci

EBRD će taj projekt, koji uvrštava splitsku luku u krug pristaništa za najveće kruzere duljine do 320 metara, kreditirati sa 18,8 milijuna eura. Zajam je potpisan na rok od petnaest godina, s počekom od četiri godine. Završetkom projekta splitska luka će dobiti certifikat i postati brand Eco port kao prva luka na Jadranu. Brand Eco port podrazumijeva održivost, zaštitu lučkog okoliša i visoki standard usluge i sigurnosti.

Potpisivanjem ovog ugovora, ukupne državne investicije u Gradskoj luci Split iznose više 200 milijuna kuna koje će luka otplaćivati iz svog poslovanja. Već sada se izvode radovi u samoj luci na poširenju nekoliko vezova, a vanjski vezovi za megakruzere bi trebali biti završeni do početka sezone 2015. godine.

Na vanjskim vezovima će biti omogućen prihvat dva kruzera duljine 320 i 270 metara, izgraditi će se dvije rampe za prihvat vozila i putnika, plato za odvijanje prometa u luci i prateći sadržaji. Mada je i ove godine zabilježen porast uplovljavanja kruzera i veći broj gostiju, Split još uvijek ima kapacitet za razvoj održivog turizma. Grad uz dobru organizaciju i disperziju gostiju može apsorbirati taj rast, no postavlja se pitanje samog prometa u luci i izvan nje.

Pitanje je hoće li Grad Split pratiti dinamiku izgradnje kruzerskog pristaništa, s obzirom na broj putnika u trajektnom i kruzerskom turizmu. U tom smislu se otvara i problem organizacije prometa prema otocima, na kojima se, prema Prijedlogu izmjena i dopuna urbanističkog plana Splitsko-dalmatinske županije, predviđa značajan rast turističkih kapaciteta. Sav taj rast i tranzit gostiju treba apsorbirati trenutno krhka prometna infrastruktura u centru Splita.

Dio odgovora na to pitanje nam je u izjavi dao i novi ravnatelj Lučke uprave Split Milan Blaževski koji je naglasio da će promet biti usko grlo ako se ne napravi cjelovito rješenje prometa i istočne obale gradske luke.

'Ovaj projekt će omogućiti rast broja gostiju sa sadašnjih 230 tisuća na gotovo 500 tisuća gostiju sa kruzera za pet godina. To svakako treba pratiti infrastruktura, sa svoje strane mi smo ishodili sve dozvole i dokumentaciju, očekujemo da Grad i Županija to isto što hitrije urade', rekao je Blaževski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!