KUPOVANJE GLASOVA

Spašavanje radnika Đakovštine opasan je presedan

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 02.11.2011 09:10
  • Objavljeno 25.10.2011 u 13:22
Kosor Đakovština

Kosor Đakovština

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Preuzimanjem potraživanja radnika Đakovštine na teret proračunske pričuve Vlada je napravila opasan presedan. Radnici bilo koje od brojnih domaćih tvrtki u stečaju sad imaju puno pravo zatražiti isto. Upitno je i kako će i kad država vratiti novce transferirane u Đakovo

Sredstva iz proračunske pričuve zadnjih nekoliko godina koristila su se u razne svrhe. Najveći dio otišao je za podmirenje naknada i troškova u sudskim procesima koje je država izgubila.

Milijunski iznosi upućeni su i u blagajne velikog broja općina samo kako bi one preživjele. Ostatak je korišten za donacije humanitarnim organizacijama, manjinskim udrugama, u sufinanciranje pojedinih sportskih i kulturnih događaja i ostalo.

Zadnji put kad je država novcem iz proračunske pričuve pomogla radnicima neke tvrtke bilo je 2007. kad je milijun kuna izdvojeno za isplatu plaća i podmirenje dugova tjednika Feral Tribunea

Nikad dosad Vlada nije kao u slučaju Đakovštine sredstvima iz pričuve otkupila radnička potraživanja s tim da će se država najvjerojatnije pokušati namiriti kroz sudske sporove koje Đakovština u stečaju vodi kako bi naplatila svoje dugove. Preko nekretnina teško će se naplatiti, jer je većina tog prodana dok je ostatak pod hipotekom.

Na ishod sudskih sporova moglo bi se čekati godinama, kao što je to u nekoliko navrata potvrdio i sam ministra Petar Čobanković, s tim da nitko ne garantira da će rezultat biti povoljan za državu.

'Napravljen je presedan i po tom principu Vlada bi morala pomoći svim radnicima u državi jer je inače mogu optužiti za diskriminaciju', kaže profesor ekonomije Ljubo Jurčić dodajući da se radi o nesuvislom rješenju i da je Vlada trebala reagirati mnogo prije kad se čitava priča o Đakovštini tek počela razvijati.

Iako država u svojim rukama drži kontrolni paket, vlasnik je 30 posto dionica te je imala svoje ljude u Nadzornom odboru ništa nije učinjeno da se tvrtka spasi i spriječi pljačka pšenice.

Ekonomski analitičar Ante Babić smatra da je potez Vlade isprovociran i da se radi o kupovanju glasova. I on upozorava da se time otvorila Pandorina kutija i poslana je jasna poruka svim nezadovoljnim radnicima da slobodno pokucaju na vrata Banskih dvora.

Međutim, ono što je napravila za radnike Đakovštine, Vlada više ne može ponoviti. U proračunskoj pričuvi novca više nema. Od predviđenih 200 milijuna kuna za ovu godinu do lipnja je potrošeno već 156 milijuna kuna, a nakon što se plati 28 milijuna kuna radnicima Đakovštine, ostat će samo mrvice.

Sad samo treba držati fige da nas do novog proračuna ne pogodi kakav potres ili poplava, jer prema Zakonu o proračunu, novac iz pričuve namijenjen je i za pokrivanje troškova u slučaju većih nesreća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi