posljedice napada na ukrajinu

Španjolska i Portugal apeliraju: Europa mora upravljati nabavom plina

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 24.02.2022 17:26
  • Objavljeno 24.02.2022 u 17:26
tportal

Izvor: EPA / Autor: ROBERT GHEMENT

Europa mora upravljati nabavom plina, poručili su u četvrtak portugalski i španjolski dužnosnici, predlažući koordinaciju istovara kako bi se osigurala opskrba koja se našla pod znakom pitanja nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Za razliku od mnogih drugih europskih zemalja, ni Portugal ni Španjolska ne ubrajaju Rusiju među svoje glavne dobavljače.

Portugalski premijer Antonio Costa u četvrtak je rekao da portugalska trgovačka luka Sines, najbliža SAD-u među lukama u Europi, "ima infrastrukturu za prihvat i izvoz prirodnog plina u Europu".

To će omogućiti uvoz energenata iz SAD-a i Afrike, dodao je Costa.

Španjolska ministrica energetike i okoliša Teresa Ribera naglasila je pak u Madridu da Španjolska ima najveće kapacitete za istovar ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Europi, ne precizirajući kako bi se oni koristili.

"Od vitalnog je značenja pojačati koordinaciju lokacija istovara pošiljki iz drugih zemalja", rekla je Ribera.

Španjolski operater transmisijskog sustava Enagas osigurat će još mjesta za istovar tankera na terminalima, rekla je Ribera, podsjetivši da su i dodatne dražbe organizirali i prošle godine.

Enagas je u četvrtak priopćio da će na dražbi za ožujak ponuditi još četiri mjesta, povrh već rezerviranih 29, za potrebe "kako domaće potražnje, tako i izvoza", stoji u priopćenju.

LNG se na terminalima ponovo uplinjava, a zatim se transportira dalje, ali problem je u ograničenim kapacitetima cjevovoda koji Španjolsku i Portugal povezuju s ostalim europskim zemljama. Samo jedan cjevovod povezuje Španjolsku s Francuskom, podsjeća Reuters.

Prijedlog gradnje plinovoda koji bi povezivao Francusku sa Španjolskom preko Pireneja odbijen je 2019. godine.

Costa se nada da će se EU pozabaviti pitanjem energetske sigurnosti.

"U aktualnom je kontekstu iznimno važno pojačati vezu između Portugala i Španjolske, te između Španjolske i Europe u cjelini", naglasio je portugalski premijer.

Izvršni direktor portugalske naftne i plinske tvrtke Galp Energia Andy Brown izjavio je pak danas za list Publico da "zasada nema dovoljno ukapljenog prirodnog plina koji bi mogao zamijeniti ruski plin".

"Potražnja je velika i puno pošiljki već ima kupca, većinom u Aziji. Iako u Europu u posljednje vrijeme (metanskim brodovima) stiže više LNG-a, ponuda nije dovoljna da popuni manjak koji bi nastao u slučaju prekida opskrbe ruskim plinom", upozorio je Brown.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!