PREVIRANJA U HINI

Smilja Škugor dala otkaz savjetniku Hebrangu

Smiljanka Škugor-Hrnčević

Smiljanka Škugor-Hrnčević

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Biljana Gaurina

Problemi u državnoj informativnoj agenciji Hini kulminirali su kad su ugovore o pretplati povukli veliki izdavači – EPH, koji izdaje Jutarnji list i Styria, koja izdaje Večernji list i 24 sata. Ovih dana je na kritičnu situaciju u agenciji upozorio i savjetnik u Upravi Hine Branko Hebrang, nakon čega je brzopotezno dobio otkaz

Zbog otkazivanja pretplate Hina je prošle godine ostvarila gotovo tri milijuna kuna gubitka, a ove bi godine mogla imati gubitak od oko pet milijuna kuna. Zbog svega je toga nedavno došlo i do sukoba unutar poslovodstva same agencije.

Višak 30 zaposlenih

Neslužbeno se doznaje kako je u Hini viška 30 od oko 160 zaposlenih te kako bi mogli uslijediti otkazi, no to nije bilo moguće provjeriti. U eventualnom restrukturiranju, njegovim pravcima i opsegu zadnju bi riječ imala Vlada, budući da je Hina javna ustanova čiji je osnivač država.

Savjetnik u Upravi Hine Branko Hebrang, brat potpredsjednika HDZ-a Andrije Hebranga, uputio je pismo Radničkome vijeću u kojemu je upozorio kako je agencija u još u težem stanju nego što pokazuju računovodstveni podaci o planiranim gubicima za ovu godinu. Hebrang je u pismu rekao kako procjenjuje da nedostatak prihoda na godišnjoj razini iznosi približno 10 milijuna kuna pa je stanje u poslovanju 'krajnje zabrinjavajuće za opstojnost Hine'. Upravnome vijeću Hebrang je predložio osnivanje Kriznog povjerenstva koje bi predložilo plan za stabilizaciju agencije. Međutim, ubrzo nakon što je dao prijedlog Hebrang je dobio otkaz, s obrazloženjem da se svojom čip karticom nije registrirao na elektronički sustav nadzora na ulazu u agenciju.

'Od strane ravnateljice Smilje Škugor Hrnčević pokrenut je postupak izvanrednoga otkaza. Upravno vijeće nije se na odgovarajući način očitovalo o mojem prijedlogu, što pokazuje njegovo nerazumijevanje ozbiljnosti situacije', rekao je Hebrang za Business.hr. Dodao je kako je glavni razlog dramatičnoga stanja u Hini 'loša poslovna politika' i gubitak ugovora s nakladnicima. 'Izdavači poput Večernjeg lista još su od 2002. upozoravali kako je u Hininim vijestima previše politike, osobito državne, a premalo ostalih društvenih sadržaja te su na koncu lani otkazali pretplatu', rekao je. Također, prema Hebrangovim riječima, ravnateljica Škugor 'nije surađivala s nakladnicima već se umjesto toga s njima svađala u nekim televizijskim emisijama'.

Ravnateljica Hine potvrdila je kako je agencija u gubicima, ali Hebrangove tvrdnje o svojoj svađi s nakladnicima odbacila je kao besmislene. 'Zbog krize i recesije izdavači nam sada plaćaju manje nego prije, na što smo pristali jer ih želimo zadržati. Vlada je također 18 posto smanjila Hinin budžet, a od kraja 2007. imamo 14 zaposlenih više budući da nam je pripojena Vjesnikova novinska dokumentacija za koju smo jednokratno dobili četiri milijuna kuna', rekla je Škugor o razlozima zbog kojih su nastali gubici. Na upit o otkazu Hebrangu Škugor je kazala kako je taj sustav svojedobno uveo upravo on, na opće nezadovoljstvo novinara Hine.

'Upitajte gospodina Hebranga koliko je često dolazio na posao. Svojedobno me tražio neka ga oslobodim dijela radnih obaveza jer priprema doktorat', rekla je Škugor. Dodala je i kako se tekući gubici podmiruju iz Hininih rezervi, odbacivši Hebrangove tvrdnje da su oni blizu 10 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi