OSTAJE DRŽAVNI

Slovenska vlada odlučila: Ništa od prodaje Triglava

14.05.2015 u 14:05

Bionic
Reading

Stranke u koaliciji slovenskog premijera Mire Cerara u četvrtak su postigle kompromisni dogovor prema kojemu država do daljnjega zadržava najveći vlasnički udio u Triglavu, najvećem slovenskom osiguravatelju, potvrdila je u četvrtak Simona Kustner Lipicer, zastupnica iz stranke premijera Mire Cerara.

Strateški dokument o upravljanju državnim portfeljom u poduzećima vrijednim oko 11 milijardi eura, dio kojega je i klasifikacija koja određuje koliki udio u poduzećima država mora zadržati, a koliki prodati, vlada će predstaviti nakon današnje redovite sjednice.

Osim cestovne i željezničke infrastrukture, kako se doznaje, kao tvrtke od strateške važnosti u kojima država treba zadržati prevladujući većinski udio određene su farmaceutska industrija Krka, Pošta Slovenije, državni investicijski fond Kapitalska družba (KAD) i Modra zavarovalnica, šumarsko poduzeće Snežnik i Slovenska lutrija. Kao značajna poduzeća u kojima udio državnog vlasništva ne smije pasti ispod 25 posto među ostalim su navedeni, primjerice, turistička tvrtka Terme Olimia i neke druge kompanije iz tog sektora.

Spor u koaliciji oko dokumenta koji još mora potvrditi parlament bio je, međutim, u prvom redu vezan na potencijalnu privatizaciju Triglava, najveće osiguravateljske kuće. Premijerova stranka pristala je na kraju na odlučan zahtjev koalicijske Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) da se najveći dio dionica te tvrtke sačuva kako bi se iz dividendi Triglava i ubuduće mogli alimentirati dodatni mirovinski fondovi za buduće generacije, a da Triglav u budućoj strategiji privatizacije bude označen kao "strateška investicija" države. Cerar je ranije predlagao da se Triglav klasificira kao kompanija u kojoj država mora zadržati 25 posto dionica, dok bi ostale mogla prodati strateškom partneru ili privatnim investitorima, ali samo u slučaju da bi Triglav trebao dokapitalizaciju, odnosno svježi kapital.

Triglav je lani, unatoč smanjenju prikupljenih premija, ostvario čistu dobit od 85,7 milijuna eura, a u prva tri mjeseca ove godine 31,1 milijuna.

Više od trećine dionica Triglava ima nacionalni zavod za mirovinsko osiguranje, a zajedno s ostalim fondovima država je u Triglavu dominantan i većinski vlasnik.

Strateškim dokumentom o načinu upravljanja državnim vlasništvom poduzeća se klasificiraju na ona u kojima će država zadržati najmanje 50 posto dionica ( tzv.strateška poduzeća), na ona u kojima se neće dopustiti da državni udio padne na manje od četvrtine (tzv. "važna poduzeća"), te na poduzeća koja se ne smatraju toliko važnima pa će se državni udjeli moći slobodno prodavati strateškim i privatnim ulagačima kao portfolio-investicije.

Socijalni demokrati (SD), stranka koja djeluje u Cerarovoj koaliciji a nije naklonjena privatizaciji državnih udjela, zahtijeva da se i u slučaju manje važnih poduzeća prilikom prodaje vodi računa o tome da vlasništvo u njima bude raspršeno kako privatni vlasnici ne bi dobili vodeći utjecaj na odlučivanje, odnosno da se ne dopusti koncentracija dionica u rukama jednog investitora.