kreće se

Slovenici Gen energiji dali dozvolu za drugi blok nuklearne elektrane Krško: 'To je tek prvi korak...'

19.07.2021 u 13:08

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo infrastrukture izdalo je energetsku dozvolu Gen energiji, slovenskoj državnoj energetskoj kompaniji, za drugi blok nuklearne elektrane Krško.

Prema riječima ministra infrastrukture Jerneja Vrtovca, ovo nije konačna odluka o ovoj investiciji, već prvi korak kako bi postupci mogli započeti. Točna lokacija još nije poznata, piše portal Seebiz.

"Energetskom dozvolom otvaramo najširu moguću javnu raspravu, ne samo na stručnoj razini, već i među građanima", rekao je danas ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec na konferenciji za novinare u Ljubljani. Tijekom nje pokazat će se slažemo li se i težimo li istim ciljevima - odnosno čistoj i sigurnoj energetskoj budućnosti Slovenije.

Tek nakon postizanja socijalnog konsenzusa uslijedit će daljnji postupci, poput smještaja u prostor, ishođenja građevinske dozvole, odabira dobavljača i same gradnje. Točno mjesto proizvodnog pogona utvrdit će se tek usvajanjem državnog prostornog plana, rekao je Vrtovec, dodajući da će njegov ukupni kapacitet električne energije biti na pragu od 1100 MW, godišnja proizvodnja električne energije nešto ispod 9000 GWh i životni vijek 60 godina.

"Projekt je previše važan da bi se prepuštao različitim interesima", naglasio je Vrtovec. Podsjetio je na aferu s izgradnjom šestog bloka Termoelektrane Šoštanj i dodao da je ova škola preskupa za ponavljanje. "Stoga želimo osigurati transparentnost i, prije svega, odgovornost za sve donesene odluke", rekao je.