na prvi znak problema

Slovile su kao svemoguće, otporne na inflaciju: Zašto je došlo do sloma virtualnih valuta i koliko bi dugo mogla trajati 'kriptozima'

  • Autor: Lucija Špiljak
  • Zadnja izmjena 16.06.2022 16:49
  • Objavljeno 16.06.2022 u 16:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: GreenPlant / Alamy / Alamy / Profimedia

Rastuća inflacija, nestabilno tržište dionica, rast kamatnih stopa i strah od recesije utjecali su na urušavanje kriptovaluta ovog tjedna, što je pokrenulo veliku rasprodaju i manju naklonost prema rizičnoj imovini, uz nestanak profita od investicija u digitalna dobra. Gubici su ogromni, a tržišna kapitalizacija cijelog tržišta pala je za tisuću milijardi dolara i u stalnom je padu od početka godine

Milijarde dolara vrijednosti izbrisane su s tržišta kriptovaluta u posljednjih mjesec dana, potaknute rasprodajom dionica i kolapsom algoritamskog stablecoina terraUSD i povezanog tokena luna.

U ponedjeljak su uslijed kriptokolapsa vodeće kriptovalute dosegnule najnižu točku u više od godinu dana – bitcoin je pao s 49.000 na manje od 23.000 dolara (najnižu razinu vrijednosti od prosinca 2020. godine), a ethereum s 3500 na manje od 1200 dolara. Dvoznamenkast pad bilježe sve ostale kriptovalute. Ako se ekonomski uvjeti ne poboljšaju, mogle bi još pasti te teže prognoze navode da bi bitcoin mogao doći i na ispod 19.500 dolara, a sve kreće prema 'medvjeđem tržištu', suprotnom od 'bikovskog', s manje trgovanja i niskom razinom povjerenja u kriptovalute.

Dulja razdoblja nepovoljnih makroekonomskih uvjeta dovela su do 'kriptozime', čiji su obrisi postali jasniji početkom svibnja, kada je tržište pratilo pad dioničkog tržišta. Tada je postalo jasnije da će cijene ostati niske duže razdoblje, kao što je to bio slučaj između početka 2018. i sredine 2020. godine.

Na tržištu kriptovaluta događa se 'juriš na banke' jer ljudi žele povući svoje depozite u kritpovalutama, a kriptomjenjačnice i burze ne mogu sve odmah isplatiti, zbog čega su brojne transakcije zaustavljene, a ulagači ostali bez novca - našavši se pred zidom.

Velik udarac za kriptotržište bila je vijest da je jedna od najvećih platformi za zajmove na kriptotržištu Celsius blokirala u ponedjeljak sve isplate, zamjene i prijenose između računa zbog 'ekstremnih uvjeta na tržištu i zaglavljenih transakcija', točnije nakon velikog pada cijena bitcoina i ethereuma te ostalih kriptovaluta.

Slično je reagirao i Binance, platforma za trgovinu kriptovalutama, te je blokirala sve isplate bitcoina. Oni koji su položili valutu na račune u mjenjačnici sada ne mogu podignuti svoju imovinu. Binance tvrdi da je riječ o tehničkim problemima i da to ne rade namjerno, kao u slučaju Celsiusa, jer trenutno ne mogu procesuirati toliki broj transakcija. Tvrtka BlockFi je pak objavila da otpušta 20 posto svoje radne snage 'zbog izazovnog tržišnog okruženja'.

  • +2

Bitcoin

Izvor: Profimedia / Autor: Backyard Productions / Alamy / Alamy / Profimedia

Analitičari se ne nadaju skorašnjem oporavku, a sve su oči uprte u američke središnje banke jer trebaju donijeti odluku o novom povećanju kamatnih stopa kojima bi kontrolirale rast cijena.

Iza ulagača u kriptovalute nekoliko je teških dana, a povjerenje u kriptotržište, koje je primilo velik udarac, poljuljano je. Stručnjaci tvrde da je kriptokolaps kojem su svjedočili u ponedjeljak novi znak nesklonosti rizicima na tržištima jer se ulagači okreću sigurnijim sustavima uslijed rastuće inflacije i straha od recesije, tim više što su kriptovalute uživale glas kao 'otporne na inflaciju'.

Međutim situacija je drugačija, a kriptovalute su pokazale da su ipak ranjive i daleko od svemoćnih. Nedavni pad tržišta pokazao je dokle ulagači mogu ići po pitanju rizika, tvrde stručnjaci koji, doduše, od početka preporučuju ljudima da ulože onoliko koliko su spremni izgubiti te da ne ulaze na kriptotržište ako imaju dugova, kao i da unaprijed osiguraju fond za hitne slučajeve i naprave mirovinski plan.

Sljedećih nekoliko dana bit će test za digitalnu imovinu - ako se najavi brži tempo zaoštravanja monetarne politike i agresivnijeg povećanja kamatnih stopa - jer trenutačno ekstremni tržišni uvjeti i politike federalnih jedinica pogoršavaju posljedice. S druge strane, entuzijasti na aktualnu situaciju gledaju kao na dobrodošlu korekciju jer je tržište kriptovaluta, kako smatraju, postalo 'malo iracionalno i nepromišljeno' pa na događaje poput trenutnog urušavanja gledaju s pozitivne strane, dodajući da to 'miče' ulagače koji su na njemu iz pogrešnih razloga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!