LINIĆ KRPA DRŽAVNU BLAGAJNU

Sljedeće godine živjet ćemo od novih dugova i privatizacije

07.10.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare rekao je da će Ministarstvo financija uskoro pristupiti rebalansu proračuna, a na kraju godine očekuje da će deficit biti 13 milijardi kuna umjesto planiranih 10 milijardi kuna

Prema izvještaju Ministarstva financija, rashodi (državna potrošnja) na kraju trećeg tromjesečja iznosi 92,9 milijardi kuna ili 75 posto, što su tri četvrtine godišnjeg proračuna. 'Znači da se troškovi ostvaruju po predviđenoj dinamici. Rashodi su povećani za 3,3 milijarde kuna zbog sanacije zdravstvenog sustava. Da toga nije bilo, sada bi imali potrošenih 72,5 posto proračuna i jednostavno bio bi manji deficit', kaže ministar financija Slavko Linić i objašnjava da moraju sanirati zdravstvo zbog grešaka prošle Vlade: 'Restrukturiranje i sanacija starih grijeha najveći je dio razloga našeg deficita i našeg rasta javnog duga', tvrdi Linić.

Ni sljedeće godine neće biti lakše...

'Ove godine nema zaduživanja na inozemnom tržištu. Iduća godina neće biti laka, vidjet ćete kada dobijete proračun za 2014. godinu... Visoki iznosi su za financiranje deficita u ovoj godini, a s druge strane imamo velike obaveze... Što ćemo refinancirati to je problem za iduću godinu. Vidjet ćemo koliko ćemo se zaduživati vani, a koliko ćemo dobiti po osnovi privatizacije', rekao je ministar financija Slavko Linić.

'Kad usporedimo prihode i rashode - imamo deficit 13,3 milijardi kuna za tri kvartala, a bez zdravstva bi to bilo 9,9 milijarde kuna', rekao je ministar i najavio rebalans proračuna kojim će, tvrdi, na kraju godine ostati trenutni deficit od 13 milijardi kuna jer u sljedeća tri mjeseca očekuje povećanje naplate poreza.

Kako je izgledno da su Ministarstvo obrazovanja i MUP prekoračili svoje proračune za plaće nastavnicima i policajcima, Linić kaže da će se taj trošak pokušati pokriti s 'viškovima kod drugih ministarstava'.

Linić kaže da se ove godine država sigurno više neće zaduživati na inozemnom financijskom tržištu, ali ostavlja mogućnost zaduživanja kod domaćih banaka. U prijedlogu proračuna za 2014. otkrit će planove zaduživanja za iduću godinu te koliko se namjerava u proračun sliti iz privatizacije HPB-a i Croatia osiguranja te monetizacije autocesta.

U posljednjem tromjesječju proračun je mogao 'zaraditi' 1,5 milijardu kuna poreza na dobit, ali zbog odluke Vlade da se sva reinvestirana dobit ne oporezuje to se, kaže Linić, nije dogodilo. 'Ipak, zbog uvođenja fiskalne discipline skupili smo 80 milijuna kuna veći PDV nego u prošlom razdoblju', rekao je ministar financija.

U srpnju i kolovozu proračun je, prema Linićevim procjenama, izgubio 1,7 milijardi kuna na PDV-u na carini jer se nakon ulaska u EU više ne naplaćuje PDV kod carinjenja robe.