ŠUMSKI PLODOVI

Skupljanje žirova dobro plaćen posao, pogledajte koliko možete zaraditi

14.11.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Vrijeme je idealno za skupljanje žirova. Uprava šuma u Vinkovcima otkupljuje 20 vagona, pa su sakupljači odlučili zasukati rukave. Kilogram žira hrasta lužnjaka bit će plaćen četiri eura, a ovaj sezonski posao prilika je mnogima da podebljaju kućni budžet

S kantom u ruci, umirovljenica Ivanka prebire po šumskom tlu. Traži male smećkaste plodove koji imaju kapicu i nisu šuplji.

'Sad je pao list pa ga je malo teže vidjeti ispod njega. Mora se list razgrtati da se vidi ima li ga ili nema', govori Ivanka Margić iz Nijemaca.

Dnevno skupi 60-ak kilograma žira. U potrazi je za zaradom, zato obilazi cijelu šumu.

Šumarija Lipovac izdala je već 50-ak dozvola skupljačima žira. 'Cijena je poznata, četiri eura. Mislim da je to prihvatljiva priča. Dobar sakupljač imao je prosjek od 40-ak kilograma, sada je to 30. Mislim da je to solidna dnevnica', naglašava Krasnodar Sabljić, voditelj UŠP-a Vinkovci.

'Trebamo goleme količine i sve što oni donesu na otkup mi ćemo preuzeti', istaknuo je Josip Gregorović, revirnik u Šumariji Lipovac, za HRT.

Ovih se dana rasipavaju po spačvanskoj šumi. 'Unosimo 300 kilograma po hektaru, a ovaj žir, koji nije obojen, to je domaći, autohtoni žir iz ove sastojine', pokazuje Željko Stipanović, upravitelj Šumarije Gunja.

'Ova površina zahvaćena je elementarnom nepogodom, famoznom stoljetnom olujom. Voljeli bismo skupiti žirova i preko našeg plana jer ih možemo uskladištiti u hladnjaču za iduću godinu', rekao je Sabljić.

U šumi uništenoj u oluji trebala bi uz njegovu pomoć niknuti mala vojska novog hrasta.

Tportal je i na WhatsApp

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'