Skup vodećih europskih stručnjaka u Klinici Svjetlost

Skup vodećih europskih stručnjaka u Klinici Svjetlost

Zgrada+logo

Zgrada+logo

Izvor: Promo fotografije / Autor: B4inicijativa

Dana 25. rujna u Klinici za oftalmologiju Svjetlost u Zagrebu održan je sastanak Upravnog vijeća Europskog udruženja za očno bankarstvo (EEBA) koje čini 12 članova, vodećih europskih oftalmoloških stručnjaka, pod predsjedanjem prof.dr.sc. Ive Dekaris, medicinske direktorice Svjetlosti

Jedan od ciljeva ovogodišnjeg sastanka Upravnog vijeća EEBA-e jest realizacija optimalne suradnje između zemalja s 'viškom' donora i onih manje sretnih, u kojima bolesnici još uvijek godinama čekaju da transplantacijom rožnice vrate svoj vid. Princip rada Svjetlosti - da pomoću kvalitetne suradnje s europskim kolegama u razmjeni donorskog tkiva pomaže bolesnicima iz zemalja gdje su liste čekanja još vrlo duge - zanimljiv je i drugim europskim zemljama u kojima postoji nedostatan broj donora. Kvalitetna internacionalna suradnja nužna je da nijedna donorska rožnica ne bi ostala bez svog primatelja.

 

U Klinici Svjetlost je prošle godine obavljena 81 transplantacija, a 33 posto otpada na pacijente iz inozemstva, kao što su BiH, Kosovo, Slovenija, Makedonija i dr., što pozicionira Kliniku kao vodeći transplantacijski centar za bolesti oka u regiji, jer je u svim ostalim bolnicama u zemlji učinjeno 66 transplantacija. Sve transplantacije u Svjetlosti trenutno se provode uz upotrebu donorskog tkiva koje je uvezeno iz certificiranih očnih banaka u Europi i Americi, uz dozvolu Ministarstva zdravstva, čime se znatno doprinijelo smanjenju liste čekanja na tu operaciju u Hrvatskoj. Svaki bolesnik operiran u Svjetlosti maknut je s nacionalne liste čekanja na kojoj se, zbog nedostatka donorskog tkiva, još uvijek nalazi velik broj bolesnika.

 

B4 inicijativa

B4 inicijativa

Izvor: Promo fotografije / Autor: B4 inicijativa

 

 

Ovo je prvi put u više od 20 godina postojanja EEBA-e da se sastanak vrhunskih europskih stručnjaka održao izvan Europske unije i da tim udruženjem predsjeda netko iz zemlje koja nije članica Europske unije, što je veliko priznanje za hrvatsku oftalmologiju i rad Klinike Svjetlost. Donesene su i neke odluke o promjeni dosadašnjih pravila rada EEBA-e, postavljanju novog prostora na web-stranicama na kojima će biti organizirano informiranje o postojanju viška donorskog rožničnog tkiva (na inicijativu dr. Dekaris), o organiziranju tečaja usavršavanja u području očnog bankarstva i novih tehnika transplantacije na glavnim oftalmološkim skupovima u svijetu te o organizaciji godišnjih stručnih sastanaka EEBA-e, od kojih bi se i onaj 2013. trebao održati u Zagrebu u Klinici Svjetlost.

 

Pogledajte više na www.svjetlost.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi