PREMIJERKIN SAVJETNIK OBMANJIVAO ULAGAČE

Škegrinu Quaestus Investu zabranjen rad na godinu dana

29.09.2011 u 22:32

Bionic
Reading

Uprava Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) je društvu za upravljanje investicijskim fondovima Quaestus Investu d.o.o., koje upravlja zatvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine Quaestus Nekretnine d.d., privremeno, na razdoblje od jedne godine, oduzela odobrenje za rad, rješenje je Hanfe objavljeno na njenim internet stranicama

Rješenjem je Nadzornom odboru fonda Quaestus Nekretnine naloženo da u roku od 60 dana od zaprimanja rješenja potpiše ugovor o upravljanju fondom s novim društvom za upravljanje, a u suprotnom je dužan sazvati glavnu skupštinu fonda Quaestus Nekretnine.

Hanfa u opširnom obrazloženju, na 22 stranice, detaljno obrazlaže niz nepravilnosti i povreda zakona koje je utvrdila, te se pri kraju osvrće i na čelne ljude društva - Borislava Škegru i Tomislava Matića, kojima je Hanfa 2007. dala suglasnost za imenovanje.

Hanfa uz ostalo navodi kako ne sumnja da su oba člana uprave znala da svojim poslovnim odlukama krše odredbe Zakona o investicijskim fondovima (ZIF) i drugih propisa, te da uprava 'ili ne razumije čak i one najopćenitije dužnosti i obveze licenciranih osoba koje upravljaju investicijskim fondovima, ili ih, što je vjerojatnije, razumije, ali ih svjesno ignorira'.

Hanfa u obrazloženju navodi da je u postupku izvanrednog nadzora nad društvom Quaestus Invest i fondom Quaestus Nekretnine 'utvrdila da uprava Društva i Fonda dugotrajno, teško, učestalo i na različite načine krše odredbe ZIF-a, i to praktički od samoga osnivanja Fonda, u kontinuitetu, do dana donošenja ovoga rješenja te ne postupaju u skladu s temeljnim načelima vođenja poslova društva za upravljanje i fonda koje određuje ZIF', kao i da krše i druge propise (zakone o trgovačkim društvima, tržištu kapitala, o računovodstvu), a ne postupa ni u skladu s Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

Tu konstataciju Hanfa detaljno pojašnjava kroz osam točaka, navodeći uz ostalo da je Quaestus Invest ulagao imovinu fonda u financijske instrumente u postotku značajno većem nego što to predviđa prospekt, u financijske instrumente kapitalno i personalno povezanih osoba, ili u udjele u tzv. 'nekretinskim društvima' u postotku više nego dvostruko većim od propisanog prospektom fonda, itd.

Agencija podsjeća i na svoje rješenje od 13. siječnja ove godine u kojem je Quaestus Investu naložila da ulaganja uskladi s odredbama ZIF-a, Statuta i prospekta fonda, a da ni nakon osam mjeseci od toga društvo nije postupilo u skladu sa svim tim mjerama.

'Agencija ocjenjuje da kršenje tih propisa, a osobito ZIF-a, nije niti tehničke prirode, niti je beznačajno, nego je, naprotiv, teško, promišljeno, namjerno, dugotrajno, pa čak i odvažno', navodi se u rješenju Hanfe i precizira niz odredbi ZIF-a koje su uprava Quaestus Investa i Quaestus Nekretnina prekršili, od odredbi o pridržavanju načela savjesnosti i poštenja, postupanje pažnjom dobrog stručnjaka, do održavanja otvorenih i poštenih odnosa s Agencijom te upravljanje fondom u skladu s ulagačkim ciljevima fonda.