'LJUDI, A NE KRUMPIRI' TRAŽE PLAN 22

Sindikati će 1. maja Vladi na Markovom trgu dati žuti karton

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 24.04.2012 14:44
  • Objavljeno 24.04.2012 u 12:46
Sindikati - 1. maj

Sindikati - 1. maj

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Na proslavi 1. maja, Međunarodnog praznika rada, hrvatski sindikalci na Markovom trgu dat će Vladi i Saboru žuti karton kao opomenu pred isključenje i zatražiti Plan 22 koji će građanima zaista omogućiti posao, plaću i bolji život
ŽUTI KARTON, među ostalim, jer odlukama Vlade ubrzano rastu troškovi života, a:
- minimalac iznosi 35,9 posto, a prosječna mirovina 39,3 posto prosječne plaće
- 68 posto građana prima plaću ispod prosječne
- 3/4 građana već ima problema s pokrićem mjesečnih troškova
- cvate otkup obiteljskog zlata i srebra, sve do zlatnih zubi
- cijene goriva lete u nebo
- PDV je povećan na 25 posto
- najavljen je rast cijena struje, plina i drugih energenata, ali i komunalnih usluga
- raste broj nezaposlenih
- odnos broja umirovljenika i osiguranika iznosi 1:1,19
- privatizacija se nastavlja po dosadašnjem modelu, bez javnih rasprava i bez želje za postizanjem društvenog konsenzusa o njezinu nastavku

Međunarodni praznik rada četiri sindikalne središnjice: Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), osim u pojedinim gradovima, kane obilježiti središnjim polusatnim prosvjednim skupom na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Potom planiraju zaputiti se Radićevom ulicom do Markovog trga i ondje pred vratima Sabora, a potom i Vlade, ostaviti svojevrsne žute kartone kao opomenu vladajućima pred isključenje, dajući im do znanja čime su nezadovoljni i kakve promjene traže, objasnio je šef SSSH-a i aktualni koordinator sindikalnih središnjica Mladen Novosel

Sindikati će od policije zatražiti propusnicu do Markovog trga, a ako je ne dobiju, onda će sindikalni čelnici pokušati žute kartone ostaviti u Vladi, kazao je čelnik NHS-a Krešimir Sever, upozorivši i da su s obzirom da Vladi nije u interesu imati nezadovoljne građane pod prozorom, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnom okupljanju, za razliku od mnogih drugih zakona, vladajući odlučili staviti u redovnu proceduru pod krinkom demokracije.

Zanimljivo je, međutim, da ni sami sindikalci ove godine nisu iznijeli mogući broj prosvjednika i kažu da ne zazivaju masovne prosvjede, nego su samo kazali da očekuju organizirani dolazak oko tisuću sindikalnih aktivista, a pozvani su svi oni koji osjećaju nezadovoljstvo aktualnom situacijom, pri čemu su naglasak stavili na mlade koji ne mogu naći posao i umirovljenike koji jedva preživljavaju, a nikako nisu pozvani političari i dio poslodavaca koji ne poštuju radnike.

Nakon Markovog trga slijedi spuštanje Masarykovom i potom svatko ide svojim putem u vlastitom aranžmanu, HUS tradicionalno do Jaruna, a ostatak vjerojatno na gradsku proslavu u Maksimiru.

'I da situacija nije ovako loša, trebalo bi prosvjedovati iz pijeteta prema palim žrtvama, ali i prije 126 godina radnici su tražili isto što i danas, rad od osam sati i da taj rad bude plaćen', podsjetio je Novosel i kazao da se nada da 1. maja ipak neće biti i prvi dan poskupljenja struje. 'Stalno nam govore da nemamo europske cijene struje, ali ne i da nemamo europske plaće, a ja sam siguran da bi svaki građanin Hrvatske rado mijenjao tu cijenu za europsku plaću', dodao je Sever.

TRAŽI SE PLAN 22:
- pokretanje proizvodnje i stimulativne mjere za proizvodni sektor, ali bez izmjena Zakona o radu
- mjere za očuvanje postojećih i otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta bez dodatnog opterećenja radnika umjesto kvazipoticanja zapošljavanja
- povećanje minimalca te jamstvo redovite isplate plaća i uplata doprinosa za obavljeni rad
- jačanje kolektivnog pregovaranja i kolektivnih ugovora, a ne traženje načina na koje ih suspendirati
- javni mirovinski sustav koji jamči pristojnu mirovinu umjesto jačanja II. mirovinskog stupa koji jamči profit bankarima
- vođenje socijalnog dijaloga 'živom riječju', a ne putem medija
- stvaranje uvjeta koji će Hrvatsku pretvoriti u društvo u kojemu je poželjno živjeti i raditi umjesto društva iz kojega mladi odlaze trbuhom za kruhom i dati šansu mladima jer je to šansa i za Hrvatsku


Sindikalni im kolega, vođa HUS-a Ozren Matijašević najavio je da će u Splitu večer uoči 1. maja u prostorijama Dalmacijavina upaliti 'krijesnicu', odnosno veliki krijes za Brodosplit i Dalmacijavino, te kazao da će dio radnika tih tvrtki, ali i Adriachema, Trimota, Uzora, Brodotrogira, Montera i Jadrankamena, doći u Zagreb, a ministru financija Slavku Liniću javno je postavio pitanje što mu to znači 'da se treba obračunati s Vjesnikom i Dalmacijavinom'?

'Trebalo bi tim ljudima obračunati i isplatiti plaće', zaključio je Matijašević i upozorio da i dalje obećani dogovor oko potraživanja Kraljevice nije pretočen u pisani sporazum, a predsjednik URSH-a Damir Jakuš upozorio je da bi ministri koji se nabacuju otkazima trebali znati da 'govore o ljudima, a ne o krumpirima' te smatra da 'Vlada svojim potezima pokušava državu dovesti do apsurda i odvući u glib, da bi se potom izvlačeći je pokazala uspješnom'.

Sindikati su se osvrnuli i na mogućnost podizanja dobne granice za odlazak u mirovinu, što su nazvali nerealnom i suludom idejom, pogotovo u ovakvoj situaciji, ali i kazali da to ne očekuju, te podsjetili da je 'šum u komunikaciji' među pojedinim članovima Vlade već zabilježena pojava.

No, zaključili su sindikati, ionako nema socijalnog dijaloga, već se on vodi preko medija, a značajan broj građana nema novca, nema pristup internetu ili nema vremena zbog prekovremenog rada, rada na crno, za komunikaciju s Vladom preko društvenih mreža.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!