NEMA SOCIJALNOG SPORAZUMA

Sindikat protiv prodaje 3. maja Austrijancima

31.08.2010 u 14:57

Bionic
Reading

Sindikat metalaca Hrvatske uputio je predsjedniku Vladina Povjerenstva za prodaju brodogradilišta 3. maj Ruđeru Friganoviću negativno mišljenje o ponudi za kupnju 3. maja austrijskog koncerna A-tec, izvijestio je danas glavni sindikalni povjerenik u tom brodogradilištu Juraj Šoljić

Šoljić je potvrdio da je Friganoviću i ostalim članovima povjerenstva dostavio pismeno mišljenje u kojem se sindikat negativno očituje o prodaji riječkog škvera austrijskom ponuditelju ako ne zadovolji uvjete koji se prije svega odnose na potpisivanje socijalnog sporazuma.

"Trećemajski sindikati su protiv načina privatizacije koju nudi Mirko Kovats i njegov A-tec jer nisu zadovoljene osnovne pretpostavke - nije potpisan socijalni sporazum, nije rečeno kakvi će se brodovi graditi u škveru i nije zajamčeno da će, u slučaju neuspjeha privatizacije, brodogradilište 3. maj krenuti u neki drugi oblik restrukturiranja", rekao je Šoljić.

Od svih predstavnika Vlade, uključujući i Friganovića, dobili smo na znanje da 3. maj može ići u dva smjera - privatizaciju ili stečaj. Stečaj za nas znači likvidaciju jer smo pojeli čitav interni kapital, kazao je Šoljić.

Predstavnik sindikata tvrdi da negativno mišljenje o ponudi A-teca ne znači prekid dijaloga te da u roku sedam dana očekuju odgovor na pismeno očitovanje.