TRAŽE POMOĆ OD DRŽAVE

Sindikat i radnici 'Đakovštine' protiv stečaja tvrtke

13.01.2010 u 13:35

Bionic
Reading

Sindikat poljoprivrede i radnici poljoprivredno-prehrambene tvrtke 'Đakovština' protive se mogućem stečaju poduzeća, a od države, koja je vlasnik 32 posto vlasničkog udjela, traže pomoć u osiguranju sirovine za nastavak proizvodnje putem državnih robnih zaliha, rekli su sindikalci i predstavnici radnika na današnjem sastanku s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem

Županijski povjerenik Sindikata poljoprivrede Šimo Orešković kazao je kako se dugovi tvrtke procjenjuju na oko 500 milijuna kuna, od čega 250 milijuna kuna poslovnim bankama koje tvrtku drže u blokadi dulje od godinu dana.

Radnicima, koji su vlasnici 35 posto poduzeća, nisu isplaćene tri plaće, a sindikalci rade na pronalaženju pravnog okvira u kojem bi tvrtka nastavila poslovati ali ne s postojećom Upravom koja ih je, kako tvrde, obmanjivala s netočnim financijskim izvješćima.

Orešković je dodao kako se radi i na pronalaženju mogućeg strateškog partnera pa su se s tim ciljem vodili razgovori s osječkom tvrtkom 'Žito.Ako se uskoro ne pronađe rješenje za dramatično stanje u tvrtki, mogući su i javni prosvjedi u Zagrebu, najavio je predstavnik sindikata.

Šišljagić je pak upozorio da županijske vlasti ne mogu obećati financijsku pomoć ali će dati svu moguću potporu i upozoriti na problem koji nije problem samo radnika 'Đakovštine' već i cjelokupne poljoprivrede i prehrambene industrije tog područja.

Ocijenio je da o sudbini tvrtke ovisi egzistencija 537 radnika i više od 1.000 kooperanata, pa Vlada i nadležna ministarstva moraju shvatiti o kako je velikom problemu riječ.