DOGOVORENA KONCESIJA

Shell kreće u potragu za naftom u BiH

02.12.2013 u 12:10

Bionic
Reading

Tvrtka 'Shell' dobit će koncesiju za istraživanje nafte na području Bosne i Hercegovine, a u cijeli projekt spremna je investirati 700 milijuna američkih dolara, potvrdio je ministar industrije i energetike Federacije BiH Eldar Trhulj najavljujući početak pregovora o dodjeli koncesije za veljaču iduće godine

'Potpisivanje (konačnog) ugovora moglo bi uslijediti najvjerojatnije već krajem 2014. godine', kazao je Trhulj kako ga u ponedjeljak citira sarajevski Dnevni avaz.

Po njegovim riječima, odmah nakon toga očekuje se početak rada na bušotinama, a vlasti FBiH planiraju potpisati ugovor o eksploataciji nafte sa 'Shellom' na 25 godina

Ovaj je naftni gigant u rujnu vladi FBiH poslao pismo u kojemu je izrazio interes za pregovore o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte. Pritom je naznačeno kako su posebice zainteresirani za područje Dinarida.

'Prvi put imamo ozbiljnog investitora', kazao je Trhulj. Federalna je vlada prošlog tjedna dala načelnu suglasnost za vođenje pregovora o dodjeli koncesije.

Istraživanja bi se provodila na potezu od sjeverozapada BiH preko Bihaća, Drvara ka Mostaru te u pravcu Metkovića

Pretpostavlja se kako se zalihe nafte na području Dinarida, koje prelazi i granicu s Hrvatskom, kriju na dubini između četiri i osam tisuća metara.

Da bi se otkrilo jedno nalazište trebat će napraviti barem tri bušotine, a za svaku od njih 'Shell' će trebati izdvojiti po 75 tisuća dolara.