António Horta-Osório

Šef Credit Suissea podnio ostavku nakon niza skandala

17.01.2022 u 18:09

Bionic
Reading

António Horta-Osório podnio je ostavku na mjesto predsjednika Credit Suissea nakon što su opetovana kršenja pravila karantene nanijela smrtonosni udarac njegovom obećanju da će vratiti ugled skandalom pogođenoj banci. Odlazak 57-godišnjaka nakon manje od godinu dana uslijedio je nakon istrage odbora koja je otkrila da je bivši izvršni direktor Lloyds Banking Group prekršio pravila karantene, uključujući prošlogodišnji put u London na meč teniskog finala Wimbledona

Istraga, koja je završena prošlog tjedna, također je navela incident u kojem je Horta-Osório koristio privatni avion banke za osobni odmor na Maldivima, piše Financial Times.

Horta-Osório je tijekom vikenda razgovarao s upravnim odborom banke, na čelu s glavnim nezavisnim direktorom Severinom Schwanom, o svojoj odluci da da ostavku, prema ljudima upućenim u razgovore.

"Žalim što su brojni moji osobni postupci doveli do poteškoća za banku i ugrozili moju sposobnost predstavljanja banke interno i izvana", rekao je Horta-Osório. “Stoga vjerujem da je moja ostavka u interesu banke i njezinih dionika u ovom ključnom trenutku.”

Iznenadni odlazak predstavlja ozbiljnu sramotu za Credit Suisse, koji je angažirao portugalskog bankara da pomogne u redefiniranju strategije nakon što su skandali koji su uključivali Greensill Capital i obiteljski ured Archegos narušili reputaciju banke u upravljanju rizicima i pokrenuli pitanja oko njenog vodstva.

Axel Lehmann, bivši glavni operativni direktor i šef švicarskog poslovanja u UBS-u, izabran je za novog predsjednika banke, priopćio je Credit Suisse. Pridružio se upravi banke u listopadu. Andrew Coombs, analitičar u Citigroupu, rekao je da će "Horta-Osório ostati upisan kao kratka fusnota u dugoj povijesti Credit Suissea", ali je dodao da "njegovim odlaskom Credit Suisse ostavlja s manjkom snažnih karaktera na vrhu, a tema upravljanja bankom vjerojatno će postati dominantna”.

Lehmann je u ponedjeljak rekao da se namjerava držati nove strategije grupe i da ne planira velike promjene unutar izvršnih redova.