Yoshihide Suga odlazi

Tržišta jedva dočekala odlazak japanskog premijera, doznajte zašto

03.09.2021 u 12:40

Bionic
Reading

Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je u petak da će se povući, ostavljajući mjesto za novog premijera nakon jednogodišnjeg mandata narušenog nepopularnim odgovorom na covid-19 i sve slabijom potporom javnosti

Izazvalo je to pravo oduševljenje na Tokijskoj burzi, na kojoj je najvažniji indeks Nikkei 225 skočio više od dva posto nakon ove informacije.

Razlog je jasan - odlazak Suge otvara vrata njegovu nasljedniku jer je još uvijek aktualni premijer bio na udaru kritika zbog načina na koji se bavio epidemijom covida u Japanu, što je uključivalo održavanje Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju dok je grad bio usred izvanrednog stanja. Tržišta i investitori ne preferiraju slabe lidere, a upravo je takav dojam Suga ostavljao posljednjih mjeseci. Javnost se stoga okrenula protiv njega.

'Smanjena potpora javnosti i smanjeno povjerenje Japanaca već su neko vrijeme bili uteg za vladu', rekao je Hiromichi Shirakawa, glavni ekonomist za Japan u Credit Suisseu, za CNBC.

'U atmosferi stalnog proglašavanja izvanrednog stanja nije se vidjelo svjetlo na kraju tunela', rekao je Shirakawa, dodajući da je posao sljedećeg japanskog premijera vratiti povjerenje ljudima koji su 'prilično iscrpljeni'.

Dakle problem nisu ekonomska politika ili fiskalni potezi, već ponajprije vraćanje izgubljenog povjerenja.

  • +5
Yoshihide Suga Izvor: EPA / Autor: ISSEI KATO / POOL

Tko su mogući Sugini nasljednici?

Kad je suparnik, bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida, prošlog mjeseca najavio da će se kandidirati za vodstvo vladajuće Liberalno-demokratske stranke, kružile su glasine da bi Suga mogao raspustiti parlament i raspisati opće izbore u zadnjim pokušajima da zadrži poziciju.

Također je predložio da će promijeniti svoj kabinet i druga vodeća mjesta u stranci. No na kraju, s obzirom na to da su slučajevi koronavirusa dosegnuli rekordne vrijednosti, a bolnice počele odbijati pacijente, očito je odlučio da je povlačenje jedini mogući potez.

U izjavi novinarima u petak Toshihiro Nikai, glavni tajnik Liberalnih demokrata, najavio je da ga je Suga jutros obavijestio da se neće kandidirati za predsjednika stranke na izborima krajem ovog mjeseca.

Nikai je rekao da se premijer umjesto toga 'želio usredotočiti na prevenciju koronavirusa'. Suga je također obavijestio Nikaija da je povukao svoj plan o promjeni izvršnog rukovodstva stranke.

  • +5
Prosvjed u Tokiju protiv Olimpijskih igara Izvor: EPA / Autor: KIMIMASA MAYAMA

Utrka za smjenu Suge na glasanju za lidera Liberalnih demokrata 29. rujna izgleda relativno otvorena. Fumio Kishida, bivši ministar vanjskih poslova, jedini je do sada potvrđeni kandidat iako je bivši ministar komunikacija Sanae Takaichi također izrazio interes.

Pobjednik u utrci za stranačko vodstvo bit će velik favorit za to da postane premijer nakon općih izbora koji se moraju održati do kraja sljedećeg mjeseca. Liberalni demokrati držali su vlast u Japanu gotovo cijelo poslijeratno razdoblje, a politička oporba bila je u rasulu posljednjih deset godina, nakon što je okrivljena za loš odgovor na nuklearnu katastrofu u Fukushimi.