SNAŽAN SKOK NETO DOBITI

Sberbank mlati pare bez obzira na probleme s Agrokorom

23.08.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Najveća ruska banka Sberbank izvijestila je u srijedu o snažnom skoku neto dobiti u drugom tromjesečju, izdvajajući rast kredita i veće prihode od naknada i provizija dok im je neto trošak rezervacija za otpis kredita osjetno smanjen. Posjetimo, kako je Sberbank jedna od najvećih kreditora posrnulog Agrokora u kojeg je upucala više od milijardu eura

U razdoblju od travnja do lipnja banka je poslovala s neto dobiti od 185,6 milijardi rubalja (3,14 milijardi dolara), što je 27,6 posto više nego što su ostvarili u istom razdoblju prošle godine.

Ukupni prihodi iznosili su 481,4 milijarde rubalja i uvećani su na godišnjoj razini 8,7 posto.

Neto prihodi od kamata porasli su u promatranom razdoblju 5,4 posto, na 357,6 milijardi rubalja.

Neto prihodi od naknada i provizija iznosili su 94,9 milijardi rubalja, što je 10,5 posto nego u istom lanjskom razdoblju.

Prema priopćenju Sberbanka, neto trošak rezervacija za otpis kredita smanjen je 9,7 posto u odnosu na prošlogodišnje drugo tromjesečje, kliznuvši na 88,8 milijardi rubalja.

Financijski direktor banke i zamjenik predsjednika izvršnog odbora Alexander Morozov izdvaja "ubrzani rast kredita, otpornu maržu, oporavak prihoda od naknada i provizija i stabilno poboljšanje efikasnosti".

  • +4
Maksim Poletaev, potpredsjednik Sberbanka, nakon sastanka u Vladi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bruto kreditni portfelj banke uvećan je na kraju lipnja za 4,7 posto u odnosu na kraj ožujka, dosegnuvši 19.031 milijardu rubalja, pokazuje poslovno izvješće.

Krediti kompanijama pritom su na tromjesečnoj razini porasli 5,4 posto, na 13,827 milijardi rubalja. Krediti građanima uvećani su skromnijih 3,1 posto, na 5.203 milijarde rubalja.

Iznos restrukturiranih kredita porastao je u odnosu na kraj ožujka za 4,5 posto, na 1.286 milijardi rubalja.