GUVERNER VUJČIĆ:

'Sav je fokus na iseljavanju, dok u Hrvatskoj jednostavno premalo ljudi radi'

04.12.2017 u 13:25

Bionic
Reading

Bolja i brža iskoristivost europskih fondova važna je za postizanje većeg gospodarskog rasta i razvoja Hrvatske, istaknuto je u ponedjeljak na međunarodnoj konferenciji ’Gospodarski rast u Europskoj uniji: dobrobiti za Hrvatsku', na kojoj su sudjelovali i ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić.

Konferenciju je organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH, a u partnerstvu s Hrvatskom narodnom bankom te suradnji s Predstavništvom Europske komisije.

Ministar Marić kazao je da bez adekvatnih stopa gospodarskog rasta i zapošljavanja ne možemo pronalaziti ni optimalna rješenja u područjima poput demografije, mirovinskog ili zdravstvenog sustava. 

Naveo je da je hrvatsko gospodarstvo duboko integrirano u jedinstveno europsko tržište, pri čemu oko dvije trećine hrvatskog izvoza otpada na članice EU, dok čak tri četvrtine uvoza u Hrvatsku dolazi iz zemalja članica. 

Također, naglasio je da je Hrvatska u ovoj godini restrukturiranjem i refinanciranjem dugova po nižoj cijeni uštedila više od 800 milijuna kuna, nakon što je lani na kamatama uštedila 762 milijuna.

Podsjetio je i da je zahvaljujući smanjenju javnog duga i proračunskog deficita Hrvatska ove godine izašla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije, te da je cijena državnog zaduživanja smanjena.

  • +12
Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Guverner Hrvatske narodne banke Vujčić je naglasio važnost brže apsorbcije europskih fondova. Kako je kazao, oni dosežu gotovo 1,2 posto BDP-a, projekcije HNB-a pokazuju da će se to u idućim godinama i intenzivirati, no smatra da apsorbcija može biti bolja i veća, a o čemu svjedoče i iskustva drugih zemalja.  Ponovno je naglasio nužnost rasta proizvodnosti rada, koja je ispod europskog prosjeka.

Pritom, kao najveći problem Hrvatske apostrofirao je neiskorišteni radni potencijal, o čemu dovoljno svjedoči porazna činjenica da stopa zaposlenosti iznosi 56-57 posto.

‘Ako ne podignemo stopu participacije radne snage na tržištu rada i stopu zaposlenosti, bit ćemo najvjerojatnije osuđeni na zaostajanje za usporedivim zemljama’, upozorio je Vujčić.

  • +11
Dan otvorenih vrata HNB-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Smatra da se o tom problemu premalo priča, dok je fokus u najvećoj mjeri na iseljavanju, koje po njemu ne predstavlja ništa neobično, a viđeno je u svim zemljama. Kako pritom pojašnjava, razina iseljavanja iz Hrvatske nije ništa veća od drugih zemalja nakon što su ušle u EU. 

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić kazala je kako je za razliku od drugih zemalja iz našeg okruženja konvergencija u Hrvatskoj još relativno spora te kako je pred nama još puno posla koji moramo napraviti. 

Kako je istaknula, cilj je pronaći rješenje kako doći do viših stopa gospodarskog rasta, a tu je između ostalog navela potrebu pametne specijalizacije, odnosno principa zajedničkog povezivanja - od lokalnih jedinica, preko poduzetnika, znanstvenika, neprofitnih organizacija, škola - a u cilju uočavanja potencijala našeg rasta.