deficitarna zanimanja

Sastali se ugostitelji i turistički djelatnici, muči ih isti problem

27.11.2023 u 15:28

Bionic
Reading

U Tuhlju, u Krapinsko-zagorskoj županiji od nedjelje se održava 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, na kojem je u fokusu nedostatak radne snage, što je, po riječima ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, problem koji muči cijelu Europu

"Ono što mi možemo raditi je poticati obrtnike i mlade ljude stipendijama i raznim ugovorima, koji će im pomoći da imamo što više onih koji idu prema deficitarnim zanimanjima", rekao je ministar.

Osvrnuo se na jedinice lokalne i područne samouprave za koje, kako kaže, pokazuju maćehinski odnos prema obrtnicima i ugostiteljima, smanjujući im terase i povećavajući cijena najma. "Istovremeno ono što im država i Vlada daju kroz jeftiniju struju i rješavanje napojnica, tu im gradovi poput Zagreba i Splita uzmu", ustvrdio je ministar.

Kratohvil: Obrtnici digli plaće za 20 posto

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil rekao je kako se ugostitelji susreću s jezičnom barijerom radnika koji dolaze s dalekih istočnih destinacija. "Ti radnici mogu pokriti određene poslove, ali želja svakog ugostitelja je da mu gostu pristupi hrvatski čovjek jer on najbolje zna kakvi su običaji, način života i povijest turizma u Hrvatskoj", rekao je Kratohvil te dodao kako traže od države da se porez u ugostiteljstvu smanji na 13 posto.

Osvrnuo se i na rast obrtništva u Hrvatskoj, navevši da u ovome trenutku raste 9 posto godišnje, pa je tako sada u Hrvatskoj više od 111 tisuća obrtnika, koji zapošljavaju preko 215 tisuća radnog stanovništva.

"Obrtnici se jako dobro prilagođavaju svim nedaćama i izazovima s kojima se susreću. Naglasak je na tome da su plaće u obrtništvu rasle 20 posto. Mi obrtnici svjesni smo da ako adekvatno ne platimo radnika, on će otići” rekao je Kratohvil.

Letica: Podizanjem plaća nužno je vratiti hrvatskog radnika

Predsjednik Ceha ugostitelja Franz Letica smatra da je nužno u Hrvatsku vratiti hrvatskog radnika, što će se postići isključivo podizanjem plaća. Pritom je istaknuo da do toga može doći smanjenjem doprinosa ili smanjivanjem PDV-a na 13 posto.

"To je jedan od bazena iz kojeg bi mogli podići te plaće, kako bismo vratili sve naše građane u Hrvatsku. Svima nama nije ugodno vidjeti strance na ulici, to je činjenica. Teško je o tome govoriti u javnosti, ali hajdemo se suočiti s tim činjenicama, da nije ugodno vidjeti ni ljude koju su zamotani, drugih kultura. Nije", naveo je Letica.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je u posljednje dvije-tri godine vidljivo da najveće zagorske hotelijerske kuće godinu ne mogu izgurati bez strane radne snage.

"To nije toliko izraženo kao što je na obali, ali kod nas u jednom dijelu ipak jest, a to nam govori sve veći broj izdanih dozvola za strane radnike", kazao je Kolar.