POVOLJAN TIMING

Šantić: Ovo je dobar trenutak za zaduživanje u inozemstvu

10.03.2017 u 12:40

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić dogovara danas u Londonu izdanje obveznice vrijedne milijardu eura. Analitičari smatraju da je izabran dobar tajming za zaduživanje te očekuju povoljne kamatne stope

Prema najavama ministra Marića, država se planira zadužiti za milijardu eura na rok od deset godina. U ministarstvu očekuju da će se prinos kretati od tri do 3,5 posto.     

U usporedbi s drugim članicama Europske unije to je i dalje visoka cijena zaduživanja, ali ipak znatno niža nego ranijih godina.

'Smatram da je tajming za zaduženje dobar. Zahvaljujući monetarnoj politici Europske središnje banke, kamatne stope su niske, a likvidnost visoka', ističe Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke

Dobrim prilikama za zaduživanje pridonose i makroekonomski trendovi koji upućuju na ubrzavanje gospodarskog rasta i smanjivanje deficita.  

S obzirom na povoljne okolnosti, Šantić smatra da ne bi bilo iznenađenje da iznos zaduženja bude i viši od milijardu eura.

Pozitivni trendovi u gospodarstvu odrazili su se i na premiju rizika Hrvatske koja je trenutačno najniža u posljednjih sedam godina.

Naime, početkom tjedna premija rizika mjerena petogodišnjim CDS (Credit Default Swap) spreadom pala je na 176 baznih poena, a prinos do dospijeća na najdulju inozemnu hrvatsku državnu obveznicu koja dospijeva za osam godina, pao je na 2,7 posto, najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca.