promjene na vrhu zabe

Samozatajni bankar u sjeni prethodnika: Tko je Miljenko Živaljić, čija je ostavka iznenadila poslovnu scenu?

21.01.2020 u 13:27

Bionic
Reading

U utorak ujutro odjeknula je vijest da je Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke, iznenada podnio ostavku. Ostavku, koju je Nadzorni odbor odmah prihvatio, Živaljić pravda terminom 'osobni razlozi'. Vijest da šef najveće domaće banke naprasno podnosi ostavku dobrano je iznenadila domaće bankare i igrače s poslovne scene, pa su se pojavile razne špekulacije, od toga da je dobio otkaz do bolesti

Miljenko Živaljić preuzeo je Zagrebačku banku u veljači 2015. godine, a na tom je mjestu zamijenio Franju Lukovića, koji je Zabom drmao 22 godine, od njene privatizacije.

Luković, koji je uvijek bio na glasu kao top bankar u zemlji, a i danas ga se smatra čovjekom s velikim bogatstvom i utjecajem, prepustio je palicu puno mlađem Živaljiću, s kojim je oduvijek bio blisko vezan. Pod Živaljićem banka se trebala modernizirati i vratiti core businessu - kreditiranju stanovništva i gospodarstva - i tu se od novog šefa puno očekivalo jer je imao imidž onoga koji je dobro povezan s najjačim domaćim poduzetnicima.

No, kao i Luković, Živaljić je bio prilično samozatajan te medijima nikada nije otkrivao svoje poslovne planove ili detalje iz privatnog života.

Priprema za povratak Zagrebačke banke core businessu napravljena je godinu ranije, kad je prodala Istraturist (u čijem je Nadzornom odboru sjedio i Živaljić), a njegovim preuzimanjem prestaje izlaziti i mjesečnik Banka, koji je godinama podržavala.

Mandat mu je manje-više obilježila kriza u Agrokoru i činjenica da se Zaba može pozdraviti s novcem koji je posudila Ivici Todoriću. Zauzvrat su dobili oko deset posto dionica Fortenove, 'novog Agrokora', što dioničari UniCredita, vlasnika Zabe, sigurno nisu najbolje prihvatili.

  • +4
Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zabe Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Živaljić je rođen 1961. godine u Sinju, a diplomirao je i magistrirao ekonomiju u Zagrebu, na smjeru trgovina i tržište. Karijeru počinje 1986. u Ina OKI-ju, gdje je dogurao do pomoćnika glavnog direktora za operacije. Godine 1998. bio je u Gradskom poglavarstvu Zagreba, a dvije godine kasnije postaje član Uprave HRT-a, no ondje provodi samo godinu dana, da bi potom preuzeo ulogu prokurista i zamjenika predsjednika Uprave Francka.

U Francku je proveo pet godina, kad konačno dolazi u Zagrebačku banku, preuzima upravljanje financijama i već 2007. godine sjeda u Upravu. Njezin šef postaje osam godina kasnije.

Prvu godinu pod Živaljićevim vodstvom, 2015., Zagrebačka banka završila je s gubitkom većim od pola milijarde kuna, a koji je bio posljedica konverzije kredita u švicarskim francima u eurske kredite, što je Zabu ukupno stajalo oko milijardu i pol kuna. Već iduće godine banka je poslovala s dobiti od 1,7 milijardi kuna. U 2017. godini dobit je prepolovljena zbog velikih rezervacija i otpisa u slučaju Agrokora, dok 2018. skače na 1,8 milijardi kuna. Cijelo vrijeme ukupni prihodi banke ostali su stabilnima, na oko pet milijardi kuna.

Živaljićev mandat trebao je trajati do veljače 2023., no zasad ga na čelu mijenja Romeo Collina, a koji je prebačen iz Nadzornog odbora u Upravu.