GRADONAČELNIK VUKOVARA UPOZORAVA

'Samo pedesetak branitelja dobilo je Todorićeve dionice'

Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara

Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Novi vlasnik Vupika, koncern Agrokor, podijelio je gotovo trećinu dionica tvrtke radnicima tog poljoprivrednog kombinata i vukovarskim braniteljima, no gradonačelnik Vukovara Željko Sabo upozorava da je Todorićev poklon primilo samo pedesetak branitelja

Krajem prošle godine Vupik je kupio Agrokor za 30 milijuna kuna, a u ponudi HFP-u za preuzimanje Todorićev koncern obećao je osigurati radnicima 25 posto dionica. Prošlog tjedna objavljeno je na Zagrebačkoj burzi da je Agrokor darovao dionice Vupika u nominalnom iznosu oko 164 milijuna kuna, od čega su radnici dobili oko 21 posto, a društvo Vukovarski branitelj d.o.o. paket dionica od oko sedam posto.

No gradonačelnik Željko Sabo upozorava da dionice nisu dobili svi branitelji Vukovara, nego samo pedesetak ljudi okupljenih oko tvrtke Vukovarski branitelj d.o.o.:

'Vjerujem da Todorić nije znao kome poklanja oko osam posto dionica Vupika, nego je mislio da je poklonio braniteljima Vukovara, a dionice su završile u rukama pedesetak ljudi. Trebalo je napraviti popis branitelja Vukovara i tim ljudima podijeliti dionice', izjavio je Željko Sabo za tportal.

Burzovna cijena slabo likvidnih dionica Vupika je oko 80 kuna, što znači da je paket dodijeljen radnicima težak oko 25 milijuna kuna, a tvrtki Vukovarski branitelj oko osam milijuna kuna. Vukovarski branitelj d.o.o. osnovan je 2007. godine kako bi branitelji sudjelovali u privatizaciji vukovarskih poduzeća, a zainteresirani su mogli uplatiti početni kapital poduzeća.

'Ovo samo djeluje da je bilo transparentno, ali nije. Bilo je nelogično da su se branitelji pozivali da sa 1200 kuna uplate početni kapital poduzeća, kako bi sudjelovali u privatizaciji Vupika. Mnogim braniteljima nije bilo jasno o čemu se uopće radi. Pedesetak se branitelja, nakon razgovora s ministrom Čobankovićem, odlučilo na to i oni danas imaju dionice Vupika', komentira Sabo.

Direktori poduzeća Vukovarski branitelj ujedno su i čelnici različitih braniteljskih udruga: Stipo Šeremet je predsjednik vukovarske Hvidre, Dragutin Guzovski je predsjednik vukovarsko-srijemske udruge logoraša, Danijel Rehak je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, a Zvonko Milas, inače i predsjednik Vijeća HRT-a, predsjednik je UHDDR-a.

Gradonačelnik iz redova SDP-a Željko Sabo smatra da je dogovor s braniteljima postignut još prije privatizacije Vupika: realno, branitelji su bili faktor koji je sigurno mogao utjecati na ishod privatizacije, te su oni, smatra on, već tada pacificirani dogovorom o dobivanju dionica.

'Nije se znalo tko će biti zainteresiran za privatizaciju Vupika, očito je netko od početka imao namjeru da ti novi vlasnici budu određene osobe i tvrtke. Miroslav Mišković nije bio zainteresiran iako se o tome pričalo, bili su to Žito Osijek i druge tvrtke, a kako bi sve dobro prošlo, trebalo je stvoriti klimu zadovoljstva među sindikatima i braniteljskim udrugama. Zato je i postavljen uvjet za dodjelu dionica radnicima i braniteljima. Kad je Todorić preko noći objavio svoj interes za Vupikom, svi su bili iznenađeni', objašnjava Sabo.

Vlada i HFP prihvatili su Agrokorovu ponudu kao najbolju, jer je za 88 posto dionica ponudio 30 milijuna kuna i podmirenje 20 posto obveza Vupika prema državnim vjerovnicima, što vrijedi dodatnih 50-ak milijuna kuna. Kroz pet godina Agrokor se obvezao u Vupik uložiti 430 milijuna kuna, a u trogodišnjem razdoblju mora zadržati 847 radnika Vupika.

Agrokorovo preuzimanje Vupika pozdravljeno je među sindikatima kao spas radnika, a nakon plasirane priče o opasnosti da Ovčaru, također u sastavu Vupika, zaposjedne srpski tajkun Mišković, Todorićevo predavanje spomen-doma državi u javnosti je slavljeno kao izuzetno domoljubni čin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi