Obrana nedostatna

Samo 60 posto vojnih snaga i oružja u članicama Europske unije spremno je za raspoređivanje na terenu

20.11.2020 u 17:49

Bionic
Reading

Samo 60 posto vojnih snaga i oružja u članicama Europske unije dostupnih NATO-u spremno je za raspoređivanje na terenu, stoji u prvom pregledu europskog obrambenog okruženja u povijesti koje je predstavljeno u petak ministrima obrane

Obrambeno okruženje u zemljama članicama Europske unije obilježavaju fragmentiranost, neusklađenost i i znatno niža potrošnja na suradnju u području obrane u odnosu na dogovorene zajedničke kriterije, stoji u izvješću Europske obrambene agencije (EDA) predstavljenom u petak na video konferenciji ministara obrane zemalja članica.

"Europska unija nema tražene vojne sposobnosti koje su dostupne i koje odgovaraju razini ambicija u području obrane", kaže se u izvješću.

Samo 60 posto vojnih snaga i oružja u članicama EU-a koji su nominalno dostupni NATO-u spremno je za raspoređivanje na terenu, navodi se.

"Kada je riječ o potrošnji, planiranju i suradnji u području obrane, bit će potreban dugotrajan i kontinuiran rad kako bi se riješio problem skupe fragmentiranosti i ostvarile koristi od sinergije i poboljšane interoperabilnosti u vojnom djelovanju", navodi se u izvješću.

Taj prvi pregled europskog obrambenog okruženja u povijesti, izvješće o koordiniranom godišnjem preispitivanju u području obrane (CARD) odnosi se na razvoj vojnih sposobnosti, na istraživanje i tehnologiju, potporu industriji i operativne aspekte.

Preporuke za jačanje vojne sposobnosti

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozdravio je objavljivanje prvog europskog obrambenog izvješća.

"Prvi put u povijesti imamo jedinstven pregled djelovanja svih 26 država članica uključenih u rad EDA-e u području planiranja obrane i razvoja obrambenih sposobnosti na nacionalnoj razini. On se zasniva na temeljitom dijalogu s nacionalnim tijelima za planiranje obrane na razini cijelog EU-a", rekao je Borrell. U obrambenim inicijativama sudjeluju sve zemlje članice, osim Danske.

U izvješću se navodi šest primjera na kojima bi se zajedničkom suradnjom država članica ostvarile uštede i pojačale vojne sposobnosti.

Tako se navodi razvoj tenka nove generacije u sljedećih 10 godina, gdje je interes za suradnju izrazilo 11 zemalja članica.

Zatim se preporučuje zamjena obalnih i odobalnih ophodnih plovila u sljedećem desetljeću te razvoj pristupa za modularne pomorske platforme na razini EU-a.

Sljedeće je područje modernizacija vojničke opreme i naoružanja zajedničkom nabavom postojećih sustava te razvoj sposobnosti Europe za obranu od sustava bespilotnih zrakoplova kako bi se poboljšala zaštita snaga.

Preporučuje se nadalje razvoj europskog pristupa obrani u svemiru kako bi se poboljšao pristup uslugama u području svemira i zaštita resursa u svemiru.

Potrebno je aktivnije sudjelovanja svih država članica u programima vojne mobilnosti, posebno kad je riječ o zračnom i pomorskom prijevozu, logističkim objektima i povećanoj otpornosti povezanih informacijskih sustava i postupaka u uvjetima hibridnog ratovanja, stoji u izvješću.

Gubitak zbog odlaska Britanije

Europa se u području obrane dugo oslanjala na Sjedinjene Države, ali je to došlo pod upitnik izborom Donalda Trumpa za američkog predsjednika, koji je tražio od europskih saveznika da ulažu više u svoje obrambene sposobnosti.

Odlaskom Velike Britanije, koja je bila najjača vojna sila u EU-u, ostala je jedino Francuska kao respektabilna vojna sila.

Današnji virtualni sastanak bio je posljednji sastanak ministara obrane za vrijeme njemačkog predsjedništva Vijećem EU-a. U priopćenju njemačkog ministarstva obrane navodi se da je prvi put u povijesti EU-a provedena analiza prijetnji i izazova koji stoje pred Unijom u sljedećih pet do deset godina. Riječ je o tajnom dokumentu koji su pripremile obavještajne službe država članica.

Na temelju zaključaka iz te analize počinju pripreme za izradu Strateškog kompasa, ključnog dokumenta u kojem bi se trebao zacrtati zajednički smjer u obrani.

Dokument treba biti dovršen za vrijeme francuskog predsjedništva Vijećem EU-a u prvoj polovici 2022. godine.