božićna priča

Salajevi i ove godine ruše rekord, njihovo čarobno imanje osvjetlit će čak pet milijuna lampica

09.12.2019 u 15:31

Bionic
Reading

Ako je za vjerovati istraživanju koje je na 3.000 ispitanika proveo renomirani znanstveni časopis Social Forces, tek šest posto ljudi ostvari svoje snove iz djetinjstva. Mi sa sigurnošću možemo reći da poznajemo barem jednog čovjeka koji u potpunosti živi svoj san. Zove se Zlatko, a preziva Salaj i živi u moslavačkom selu Grabovnica nadomak Čazme

Kako Zlatko kaže, kao dijete nije imao priliku u potpunosti iskusiti radost Božića pa je, nakon što se umirovio, odlučio svojoj obitelji priuštiti najčarobniji Božić ikad. Bilo je to 2001. godine kada je po prvi puta svoje imanje ukrasio tisućama lampica. Ukućani su bili oduševljeni, a ravnodušni nisu ostali ni sugrađani koji su se, malo po malo, počeli pojavljivati ispred obiteljske kuće Salajevih kako bi iz prve ruke posvjedočili njihovu božićnu priču.

Ali, sve je to bio tek početak jedne nevjerojatne priče dostojne scenarija nekog hollywoodskog filma. Božići su polazili, a Salajevi predvođeni glavom obitelji Zlatkom su odlučili da će svake sljedeće godine pokušati nadmašiti sami sebe. Danas se „Salaj Land“ prostire na nekoliko hektara površine na kojima možete vidjeti tri jezera, desetke malih mostova i puteljaka i više od 2.000 stabala, a sve je ukrašeno ručno rađenim ukrasima čija izrada traje tijekom cijele godine.

Početnih tek „nekoliko tisuća“ lampica se iz današnje perspektive čini kao kap u moru ako znamo da su 2010. probili magičnu brojku od milijun svjetlećih ornamenata. Pet godina kasnije bilo ih je više od dva milijuna, prošle godine četiri, a 2019. ostat će upamćena po tome da će ovo čarobno mjesto osvjetljavati nevjerojatnih pet milijuna lampica.

  • +16
Salajland Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Osamnaest godina nakon što su započeli sa ukrašavanjem situacija je maksimalno eskalirala – gotovo da ne postoji čovjek u Hrvatskoj koji ne zna za podvig Salajevih, a na njihovom imanju sve je više i stranaca koji ne propuštaju priliku prošetati ovim čarobnim poligonom.

Tako će se u periodu od 29. studenog 2019. do 12. siječnja 2020. do kad traje ova manifestacija, onim malobrojnim znatiželjnim susjedima s početka ove priče pridružiti više od 120.000 posjetitelja iz cijelog svijeta.

Salaj Land Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Salaj Land

Osim obilja božićnih ornamenata na imanju Salajevih, imat ćete priliku svake večeri uživati u vatrometu, dok će za okrepu biti zaduženi lokalni OPG-ovi koji će posjetiteljima predstaviti tradicionalnu gastronomsku ponudu moslavačkog kraja.

Nekoliko savjeta za posjet Salaj Landu:

  • Obucite se toplo, imanje Salajevih je ogromno i ima puno toga za vidjeti, tako da će šetnja na otvorenom potrajati.
  • Kako bi izbjegli dugotrajno čekanje u redu, preporučamo vam da kupite ulaznice online te odmah nakon što se parkirate uskočite u ovaj čarobni božićni svijet.
  • Interes za Salajeve je izniman tako da, ako vam to vrijeme dopušta, posjetu organizirate radnim danima kako bi zbog manje gužve u potpunosti doživjeli božićnu priču obitelji Salaj.