KRŠENJE ZAKONA

Sajmeni dan ne opravdava rad trgovina

15.06.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Prigodna prodaja na sajmovima i izložbama ne može se prema važećem Zakonu o trgovini obavljati u prodavaonicama te se od svih očekuje da se drže zakona, rekao je za Hinu savjetnik ministra i glasnogovornik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tomislav Mazal.

Proteklih dana lokalna uprava u nekoliko turističkih gradova proglasila je sajmove i izložbe kako bi prodavaonice, suvenirnice i drugi maloprodajni objekti mogli raditi nedjeljom i blagdanima cijeli dan.

Prema Zakonu o trgovini, u razdoblju od 1. lipnja do 1. listopada te tijekom prosinca prodavaonice mogu raditi nedjeljom od 7 do 14 sati.

'Zakonom o trgovini jasno je definirano da je prigodna prodaja - sajmovi, izložbe i slično, jedan od oblika trgovine na malo izvan prodavaonica', kaže Mazal.

Ističe da, iako se prigodna prodaja može obavljati na mjestima koja svojom odlukom odredi predstavničko tijelo općine ili grada, ona se ne može odnositi na trgovinu na malo u prodavaonicama.

'Apeliram na trgovce da se ne povode za takvim odlukama jer se izlažu mogućnosti da im Državni inspektorat zatvori lokale na 30 dana i odredi ne baš malu novčanu kaznu', kaže Mazal.

Dodaje da je Zakon o trgovini donesen u Hrvatskom saboru i da je na snazi, pa se očekuje da ga se svi pridržavaju i prema njemu postupaju.