TOMAŠKOVIĆ ZA REUTERS:

'Sad imamo priliku za digitalnu transformaciju, smanjite namete i poreze'

08.02.2018 u 13:31

Bionic
Reading

Hrvatska bi trebala iskoristiti rast gospodarstva kako bi poboljšala digitalnu infrastrukturu kroz niže naknade telekomima i druge mjere, rekao je u četvrtak za Reuters Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma (HT)

'Reforma koja bi donijela digitalnu transformaciju mogla bi biti jedan od velikih koraka', rekao je Tomašković.

Tomašković smatra kako bi Vlada trebala smanjiti naknade za radiofrekvencijski spektar, koje su među najvišima u Europi, te da su naknade za korištenje prava puta, tj. za prelazak infrastrukture preko zemljišta lokalne samouprave, također previsoke.

'Mnoge zemlje u Europi ne naplaćuju te naknade kako bi podržale digitalni razvoj, dok u Hrvatskoj troškovi naknade za pravo puta dosežu deset posto vrijednosti cijelog fiksnog tržišta', rekao je.

Tomašković misli da bi uvođenje flat taxa, umjesto sadašnjeg progresivnog oporezivanja rada, podiglo neto plaće radnika i smanjilo broj stručnjaka koji odlaze iz Hrvatske, što ostavlja posljedice i na telekome.

  • +17
Hack It! hackathon Hrvatskog Telekoma Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski Telekom

HT u regiji traži nove mete za preuzimanje, no ima i potencijal za rast na domaćem tržištu. Hrvatsko gospodarstvo lani je raslo oko tri posto, no analitičari predviđaju da stope rasta neće prelaziti dva posto ako se u idućim godinama ne sreže birokracija, smanje porezi te stvore efikasniji javni sektor i pravosuđe. U HT-u kažu da će ove godine imati investicije vrijedne barem 1,6 milijardi kuna.

'Zadovoljni smo rezultatima za 2017. i naši ciljevi su da u ovoj godini dalje rastemo. Vjerujemo da postoji prostor za rast u Hrvatskoj, ali gledamo na potencijalne prilike za preuzimanja u regiji', rekao je Tomašković Reutersu.