NIJE DOKAZ OPORAVKA

SAD će dopustiti bankama da vrate državnu pomoć

08.06.2009 u 11:20

Bionic
Reading

Kabinet američkog predsjednika Baracka Obame sprema se objaviti da će nekima od najvećih banaka u SAD-u omogućiti povrat milijardi dolara državne pomoći koju su primile kako bi se uspješno obranile od financijske krize, objavio je The Washington Post

U skladu s financijskim programom koji je odobrio Kongres, američka vlada uložila je oko 200 milijardi dolara u više od 600 banaka kako bi im pomogla da prežive krizu i pružila potporu za dodjelu novih zajmova.

WP je u nedjelju na svojoj internetskoj stranici objavio da su proteklih mjeseci neke manje banke zatražile dozvolu da vrate državi taj novac kako bi izbjegle ograničenja poput onih vezanih za plaće direktora.

Obamin je kabinet dopustio povrat pomoći oko 20 manjih banaka, navodi se u izvješću. Sada planira objaviti da im se mogu pridružiti i veće banke kao što su J.P.Morgan Chase, Goldman Sachs i American Express.

Dužnosnici su kazali da su sada uvjereni da snažnije banke više ne trebaju taj novac, dodajući da zelenim svjetlom za povrat pomoći žele signalizirati da imaju povjerenja u njihovu sposobnost da opstanu, prenosi The Washington Post.

Istodobno su upozorili da taj povrat ne bi trebalo smatrati dokazom gospodarskog oporavka, budući da je osobna potrošnja i dalje slaba i da je vrlo izvjesno da će se gospodarske aktivnosti smanjiti tijekom drugog tromjesečja.