stabilni izgledi

S&P zadržao kreditni rejting Hrvatske, Plenković poručuje da je Vlada uspjela održati gospodarstvo stabilnim

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 23.03.2021 10:21
  • Objavljeno 23.03.2021 u 09:48
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Agencija Standard & Poor's(S&P) zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Standard &Poor's, osobito u okolnostima pandemije Covida-19, kada je Vlada, suočena s nizom izazova, uspjela održati gospodarstvo i financije stabilnima, priopćeno je.

'Naša vlada će u budućnosti koristiti sredstva iz različitih europskih fondova, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, Višegodišnji financijski okvir te Fond solidarnosti Europske unije, zahvaljujući kojima će investicije biti znatan čimbenik rasta u narednom desetljeću', poručio je Plenković.

Plenković je podsjetio da su napravljeni i kvalitetni iskoraci u pogledu administrativnih rasterećenja s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.

U izvješću je naglašeno da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah. Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je posljednji korak prema članstvu u eurozoni.

S&P očekuje proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80 posto BDP-a.

Istaknut je pozitivan utjecaj oporavka osobne potrošnje pod utjecajem snižavanja poreza, kao i znatan utjecaj Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!