TROŠKOVI SERVISIRANJA

S&P Global: Podizanje kamata moglo bi podići dug u svijetu za 8,6 bilijuna dolara

13.01.2023 u 21:08

Bionic
Reading

Podizanje kamatnih stopa moglo bi zajmoprimce širom svijeta stajati 8,6 bilijuna dolara dodatnih troškova servisiranja duga u idućim godinama, a posljedice će trpjeti gospodarstvo, upozorio je u petak S&P Global

Središnje banke velikih gospodarstava svijeta podigle su prošle godine kamatne stope za rekordnih ukupno 27 postotnih bodova kako bi obuzdale visoku inflaciju.

Njihovi potezi zabrinuli su stručnjake koji strahuju da bi viši troškovi zaduživanja mogli izazvati globalnu recesiju.

"Veći troškovi kamata već opterećuju vlade i tvrke s nižim kreditnim rejtingom i kućanstva s nižim prihodima", upozorava S&P Global u izvješću.

Traženi prinosi na nove projekte u poslovnom sektoru rastu zajedno s troškovima duga, a taj će trend "prigušiti obujam poslovnih aktivnosti u budućnosti", dodao je S&P Global.

"Rast kamatnih stopa i usporavanje gospodarstva povećavaju teret duga", dodao je S&P Global u izvješću objavljenom uoči Svjetskog gospodarskog foruma koji se idući tjedan održava u švicarskom Davosu.

"Da bi se ublažio rizik financijske krize, bit će možda nužno pronaći ravnotežu između potrošnje i štednje", sugeriraju.

Agencija je izračunala da bi troškovi kamata mogli porasti za 8,6 bilijuna dolara ako kamatne stope na globalni dug od 300 bilijuna dolara budu u prosjeku podignute za tri postotna boda.

Otprilike 65 posto dodatnih troškova servisiranja duga 'nosit' će obveznice s fiksnom kamatnom stopom i krediti budući da se "s vremenom" refinanciraju, napominju u izvješću.