IGRA OKO DIONICA PODRAVKE

S OTP bankom treba pregovarati Vlada

27.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon što je mađarska OTP banka aktiviranjem opcija jasno dala do znanja da želi preuzeti 10,65 posto dionica Podravke, čelnici koprivničke kompanije moraju odlučivati između dva zla – otkupiti vlastite dionice po znatno višoj cijeni od tržišne ili pustiti OTP banci da slobodno raspolaže s najvećim pojedinačnim udjelom u Podravci. Ili je konačno rješenje možda ipak negdje drugdje

Iz dosadašnjih postupaka i izjava predsjednika nadzornog odbora Ljube Jurčića i predsjednika uprave Miroslava Vitkovića može se iščitati da Podravka nije spremna platiti traženu cijenu. Naime, isplatom kredita OTP banci Podravka bi stekla vlastite dionice po jediničnoj cijeni od 460 kuna, dok je trenutna tržišna cijena oko 280 kuna.

Takva kupnja nema ekonomsko opravdanje, osobito ako se uzmu u obzir dosadašnji gubici koje je pretrpjela koprivnička tvrtka u aferi Spice. Prema riječima Ljube Jurčića, Podravka može platiti taj novac, ali se postavlja pitanje štete.

Prema revidiranom financijskom izvješću Podravke, utvrđen je potencijalni gubitak od čak 365,9 milijuna kuna. Kao rezervacija za potencijalni gubitak od 140,7 milijuna kuna navode se krediti odobreni SMS-u, Fima grupi i tvrtki Gradec, kao i potencijalni gubici zbog jamstva Fima grupi u iznosu 133,2 milijuna kuna.

Većina potencijalnih gubitaka navedenih u izvješću je tijekom ove godine i realizirana budući da su tvrtke, nosioci kredita u stečaju (SMS) ili su nelikvidne (FIMA grupa). Tako je početkom godine Podravka platila 102 milijuna kuna jamstva Fima grupi. S druge strane, pokušaji naplate od Fiminog sljednika, Plurisa, zasad su bezuspješni.

Ako bi se Podravka sada upustila u otkup vlastitih dionica po traženoj cijeni, svaka 'dionica s Malte' u konačnici bi je koštala više od 1.000 kuna.

Nema sumnje da se čelnici Podravke nalaze pred teškim zadatkom, možda i preteškim s obzirom na to da još nisu razjašnjene sve okolnosti pod kojima je OTP ušao u igru s Podravkom. Ako je točno da je u aranžiranju kredita sudjelovao bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec te da je glavni financijer cijele operacije MOL, možda bi bilo najbolje da se pregovori oko Podravkinih dionica podignu na višu razinu i na stol stave sve karte.

Rezultat bi mogao biti još jedan aneks ugovora između hrvatske Vlade i mađarske kompanije pod radnim nazivom 'Aneks Spice - upravljačka prava'.