otvorena istraga

Ryanair pod povećalom u Italiji

20.09.2023 u 15:08

Bionic
Reading

Talijanski regulator objavio je u srijedu da je otvorio istragu protiv niskotarifnog prijevoznika Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantne pozicije na tržištu radi širenja na usluge hotelskog smještaja i najma automobila

Ryanair je najveći europski zračni prijevoznik i ima najveći udio u talijanskom tržištu.

Talijanski regulator sumnja da Ryanair iskorištava dominantan položaj "kako bi proširio svoju moć" i na druge sektore, uključujući hotelijerstvo i iznajmljivanje automobila, na štetu putničkih agencija.

Ryanair navodno putničkim agencijama ograničava mogućnost da na njegovoj web stranici kupuju avionske karte, i da, uz karte, nude i smještaj i usluge prijevoza.

Irski prijevoznik nije odmah bio dostupan za komentar istrage.

U prosincu talijanski regulator otvorio je istragu protiv Ryanaira, Wizz Aira i easyJeta zbog sumnje da su namještali cijene letova na relaciji do Sicilije u vrijeme Božića.

Talijanska vlada u kolovozu je uredbom ograničila cijene avionskih karata za Siciliju i Sardiniju. U utorak uredba je 'razvodnjena' amandmanom koji još nije odobren, nakon što su zrakoplovne tvrtke, uključujući i Ryanair, osporile njezinu usklađenost s propisima EU.