goodbye usa

Ruska VTB banka pukla pod pritiskom sankcija, prodali američko poslovanje

04.09.2018 u 12:34

Bionic
Reading

Ruska banka VTB objavila je da je iz geopolitičkih razloga prodala američko poslovanje VTB Capital upravi, nakon čega više neće biti izravno prisutna u Sjedinjenim Državama

VTB podliježe američkim sankcijama koje obuhvaćaju i njezinog direktora Andreja Kostina zbog bliskih veza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

SAD je u travnju ove godne uveo sankcije istaknutim ruskim biznismenima koji su zbog toga odlučili prodati kontrolne udjele u velikim ruskim kompanijama kako bi im omogućili nesmetano poslovanje.

Neki ruski poslovni čelnici i ulagači strahuju da će novi krug američkih sankcija otežati poslovanje ruskih banaka u SAD-u odnosno s američkim klijentima, napominje londonski dnevnik The Financial Times.

Iz VTB-a su u ponedjeljak priopćili da je sporazum o prodaji VTB Capitala upravi postignut 31. kolovoza.

Kompanija će pod novim nazivom Xtellus Capital Partners pružati brokerske usluge VTB-u, koji će zahvaljujući tome klijentima u SAD-u nastaviti pružati usluge na tržištima dionica i vrijednosnih papira s fiksnim prinosima.

  • +10
Novac Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"S obzirom na aktualnu geopolitičku situaciju takva promjena... najprikladniji je način da nastavimo pružati usluge našim ruskim i globalnim klijentima", navodi se u priopćenju VTB-a, objavljenom u ponedjeljak.

Nakon transakcije ruska banka više neće biti izravno prisutna u Sjedinjenim Državama.