ČETVRTI TJEDAN BLOKADE

Rušenje cijene: Pulski Uljanik se prodaje za tek četvrtinu početnog iznosa?

16.09.2023 u 14:45

Bionic
Reading

Pulsko brodogradilište ulazi u četvrti tjedan blokade, a na Trgovačkom sudu u Pazinu u ponedjeljak će se raspravljati o novom pokušaju prodaje većinskog poslovnog udjela u Uljaniku 1856. Prijedlog je Lorisa Raka, stečajnog upravitelja Uljanik brodogradilišta, da se ide u novi krug dražbe, a Skupštini vjerovnika u kojoj država ima odlučujuću ulogu, prepustio je da odredi početnu cijenu.

Nakon tri neuspjele prodaje većinskog udjela u novom Uljaniku, tijekom kojih je svaki put oglašena cijena padala za četvrtinu procijenjene vrijednosti, logičnim se nameće pretpostavka da će se za novi pokušaj početna cijena sniziti na 6,91 milijun eura. To je tek četvrtina od iznosa za koji se prije nešto više od godinu dana procijenilo da se može dobiti na tržištu za većinski udjel u Uljaniku 1856, bez obzira što se već tada sumnjalo u održivost pulskog brodogradilišta, donosi Novi list.

Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju u ponedjeljak može odlučiti ići i u drugom pravcu, te odrediti još nižu, simboličnu cijenu po kojoj bi se pokušao naći strateški partner za pulske navoze. Problem s tom opcijom jest što se tim novcem moraju namiriti potraživanja bivših radnika, koja iznose dvadesetak milijuna eura.

  • +4
Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Upitno je postoji li uopće zainteresirani ulagač koji želi nastaviti brodograđevnu djelatnost u pulskom Arsenalu, pogotovo u okolnostima gdje ga dočekuje prazna knjiga narudžbi i dva posla koja su još krajem prošle godine trebala biti završena i isporučena njihovim naručiteljima. Samo za financijsku stabilnost tvrtke potrebno je iskeširati najmanje desetak milijuna eura da bi se zatvorile postojeće kreditne i ine obveze.