BANKOVNI SUSTAV

Rukovodstvo Jedinstvenog sanacijskog odbora u posjetu Hrvatskoj

20.09.2023 u 17:30

Bionic
Reading

Dvodnevni posjet predstavnika Jedinstvenog sanacijskog odbora Republici Hrvatskoj i Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) započeo je srijedu, a obilježit će ga sastanci od kojih je najvažniji onaj s ministrom financija Markom Primorcem te s predsjednicima uprava najvećih hrvatskih banaka, priopćio je HNB.

Izaslanstvo koje predvodi Dominique Laboureix, predsjednik Jedinstvenog sanacijskog odbora, u ime Hrvatske narodne banke ugostio je guverner Boris Vujčić.

Osim sastanka s guvernerom Borisom Vujčićem, dvodnevni posjet obilježit će niz sastanaka od kojih je najvažniji sastanak s ministrom financija Markom Primorcem te s predsjednicima uprava najvećih hrvatskih banaka koje su pod izravnom nadležnošću Jedinstvenog sanacijskog odbora.

Središnja tema svih sastanka je razmjena najnovijih informacija o bankovnom sustavu, makroekonomskim pokazateljima i sanacijskim pitanjima te ocjena mogućih utjecaja događaja u okruženju na hrvatski bankovni sustav.

"Bilo je veliko zadovoljstvo sastati se s predstavnicima Hrvatske narodne banke, koja je jedan od naših ključnih partnera u jedinstvenome sanacijskom mehanizmu. Našim zajedničkim radom osiguravamo da se odluke o sanaciji donose učinkovito i efikasno u svim državama članicama koje sudjeluju u bankovnoj uniji, pri čemu se izbjegavaju negativni učinci na financijsku stabilnost i potrebu za javnom financijskom potporom. Cijenimo povjerenje i suradnju koje smo uspostavili i veselimo se nastavku naših zajedničkih napora usmjerenih prema stvaranju otpornijega bankovnog sustava", izjavio je Dominique Laboureix.

"Iznimno nam je drago što imamo priliku susresti se s predstavnicima Jedinstvenoga sanacijskog odbora i nastaviti našu vrlo uspješnu suradnju. Ovaj posjet predstavnika Jedinstvenoga sanacijskog odbora u sklopu redovnoga godišnjeg dijaloga, koji je ujedno i prvi posjet predsjednika Laboureixa, poslužio je za daljnje unapređenje odnosa između naših institucija, s ciljem očuvanja otpornosti financijskog sustava. Cijenimo također povjerenje koje je uspostavljeno između Hrvatske narodne banke i Jedinstvenoga sanacijskog odbora kao i iznimnu suradnju koju smo uspostavili za vrijeme postupka sanacije banke Sberbank, a koja je, složili smo se, odličan temelj za daljnje očuvanje stabilnosti hrvatskoga bankovnog sustava", rekao je guverner HNB.-a Boris Vujčić.