Grad Norilsk

Rudarenje bitcoina stiglo i do Arktičkog kruga, ruski investitori jednoj stvari nisu mogli odoljeti

26.01.2021 u 08:41

Bionic
Reading

Ruska kompanija izabrala je grad Norilsk, smješten iznad Arktičkog kruga, kao centar za rudarenje bitcoina

Kompanija Bitcluster koji je vlasnik operacija za rudarenje kriptovaluta, planira priširenje aktivnosti nakon što je pokrenuo posao krajem prošle godine, piše SEEbiz.eu.

Ovih dana ruska rudarska operacija Bitcluster predstavljena je u video izvještaju Bloomberga. Grad Norilsk smatra se jednim od najsjevernijih svjetskih naselja, a poznat je po tome što je sjedište tvrtke MMC Norilsk Nickel PJSC. MMC Norilsk Nickel najveći je svjetski proizvođač paladija, a također proizvodi ogromne količine nikla, bakra i platine.

Sada Bitcluster donosi ovoj polarnoj regiji novu vrstu rudarenja dragocjenih resursa.

Suosnivač Bitclustera Vitaly Borschenko u intervjuu je detaljno objasnio da iza projekta rudarenja bitcoina u Norilsku stoje međunarodni interesi. Unatoč činjenici da je arktičko područje Norilska izuzetno hladno, temperature zapravo pogoduju operacijama rudarenja bitcoina prema Bitclusteru, jer pomažu hlađenju samog procesa.

Na web stranici Bitclustera navodi se da tvrtka koristi posebnu nadstrešnicu kako bi zaštitila objekt od hladnog hodnika.

"Topli zrak rudarenja miješa se kako bi spriječio pad snijega", napominje Bitcluster.

Bitcluster kaže da se u pogonu nalaze rudarske platforme u raznim kontejnerima u regiji često prekrivenim vječnim ledom.

Cijena električne energije u ovoj polarnoj regiji čak je 25% jeftinija od one u ruskoj mreži. Norilsk stvara vlastitu električnu energiju iz prirodnog plina i hidroenergije.

Ruska tvrtka kaže da koristi i Antminer S19s te su izgradili modularne podatkovne centre kako bi smjestili ASIC uređaje. Video izvještaj Bloomberga također pokazuje da tvrtka rudarenjem u Norilsku dobiva vrlo jeftinu električnu energiju.

Web stranica Bitclustera napominje da tvrtka dobiva električnu energiju za samo 2,75 rubalja ili 0,039 dolara po kWh.

Izvještaj također ukazuje na to da se u operaciji rudarenja bitcoina koristi napuštena tvornica Norilsk Nickela koja je zatvorena 2016.

"Mjesto je savršeno za rudarenje kriptovaluta: hladno je i područje ima napajanje energijom koje nije povezano ni s jednom ruskom kompanijom, zaključuje Borschenko.