GUBITAK OD 105 MILIJUNA EURA

RTL pred bankrotom zbog kupnje grčke televizije

26.08.2009 u 21:23

Bionic
Reading

Paneuropska televizijska mreža RTL Group SA objavila je gubitak od 105 milijuna eura u poslovanju u prvih šest mjeseci ove godine


Dosadašnjeg predsjednika RTL-a Hrvatska Christopha Mainuscha urujnu će zamijeniti Johanes Zuell. Mainusch je imenovanpredsjednikom Alpha Media Grupe s misijom da tu grčku televizijupostavi na noge, a čija kupovina je i jedan od razloga gubitka RTLgrupacije.

Mainusch bi se 10. rujna trebao i službeno oprostiti odhrvatskog RTL-a. Međutim, i dalje će imati utjecaj na poslovanjehrvatskog RTL-a kao član Nadzornog odbora.

Za razliku od prošle godine, kada je u prvih šest mjeseci RTL imao neto dobit od 338 milijuna eura, ove je godine zabilježen višemilijunski gubitak, a analitičari tvrde da su glavni razlozi za to u lošem poslovanju njihove britanske postaje Channel Five te u gubicima na početku poslovanja u Grčkoj, gdje je RTL prošle godine kupio televizijsku postaju Alpha. Još jedan razlog je globalni pad prihoda od oglašivača, koji u većini slučajeva doseže i do deset posto.

Izvršni direktor RTL Group Gerhard Zeiler rekao je da je uvjeren kako će do kraja godine njegova medijska korporacija ostvariti pozitivan saldo, unatoč ekonomskoj krizi i padu prihoda od oglašivača. 'Svi financijski rezultati komuniciraju se na razini RTL Grupe', kratko je za Jutarnji.hr odgovorila glasnogovornica RTL-a Nataša Roksandić na upit hoće li se situacija odraziti i na poslovanje hrvatske podružnice.

Za sada svi projekti na toj komercijalnoj televiziji idu kao što je i planirano. Ove sezone prvi put neće ići s reality showom 'Big Brother', ali ne zbog isteka licence, već zbog programskih planova, jer i dalje, kako navode, imaju prava na taj show koji je u fazi razvoja za nadolazeće sezone.

Neslužbeno, može se čuti da na RTL-u imaju vrlo optimistična očekivanja da će unatoč krizi i ovu poslovnu godinu završiti s pozitivnim rezultatom.