HRVATSKI TELEKOM

Rok za ponude za kupnju Optima telekoma produljen do 18. ožujka

03.03.2020 u 17:47

Bionic
Reading

Hrvatski telekom (HT) je u utorak objavio da je produljio rok za predaju ponuda za kupnju 54,3 posto dionica Optima telekoma do 18. ožujka do 16 sati, a ponuđači više ne moraju imati "dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija". HT je međunarodni natječaj za prodaju 54,3 posto dionica Optime objavio krajem siječnja ove godine, a prvi je rok za predaju ponuda bio 2. ožujka do 12 sati.

No, kako su danas objavili iz HT-a, jučer, "2. ožujka su zaprimili obavijest Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od 28. veljače u odnosu na poziv na podnošenje ponude za stjecanje dionica OT-Optima telekoma, kojim se od HT-a traži izmjena uvjeta poziva na način da se u točki koja govori o ponuđačima koji su kvalificirani sudjelovati u natječaju briše tekst 'i dokazano relevantno stručno iskustvo u području telekomunikacija' te produljenje roka za dostavom ponuda".

"Uvažavajući primjedbe AZTN-a, HT objavljuje produljenje roka za dostavom ponuda do 18. ožujka 2020. u 16,00 sati po srednjeeuropskom vremenu, uz spomenutu izmjenu uvjeta poziva", izvijestili su iz HT-a putem Zagrebačke burze.

Napominju također da je cjelovit tekst poziva za podnošenje ponuda, s uključenom izmjenom uvjeta, dostupan na internetskoj stranici HT-a.

HT je natječaj za prodaju dionica Optime objavio 31. siječnja u tiskanom izdanju dnevnika "The Financial Times".

Taj se poziv odnosi na prodaju 54,3 posto dionica Optima telekoma, jer HT prodaje 17,4 posto svojih, a ima pravo pod određenim uvjetima zajednički prodati i 36,9 posto dionica Optime koje drži Zagrebačka banka.

Ponuđači, i prema danas objavljenom tekstu poziva, ponude trebaju predati financijskim i pravnim savjetnicima u tom procesu, a to su dva zagrebačka odvjetnička društva - Grubišić & partneri (financijski savjetnici) te Madirazza & partneri (pravni savjetnici).

HT je dužan provesti postupak prodaje dionica Optima telekoma u skladu s odlukom AZTN-a od 9. lipnja 2017. godine.

Optima telekom je telekom tvrtka sa sjedištem u Buzinu kod Velike Gorice u blizini Zagreba, čije je upravljanje HT preuzeo 2013. godine, temeljem ugovora između HT-a i Zagrebačke banke, koja je bila najveći vjerovnik Optime u predstečajnom postupku. AZTN je sredinom ožujka 2014. godine uvjetno odobrio koncentraciju HT-Optima, na ograničeno razdoblje od četiri godine, a u lipnju 2017. je HT-u produljeno trajanje prava privremenog upravljanja Optimom za dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. godine. Tim je rješenjem AZTN odredio i da do 31. siječnja 2020. HT treba početi postupak prodaje dionica Optime.

Inače, Večernji list u današnjem broju, s obzirom da je prvotni rok za dostavu ponuda bio 2. ožujka, piše kako neslužbene informacije kažu da su ponudu za kupnju Optima telekoma "vrlo vjerojatno predali telekom-operator A1 (nekoć poznat kao Vipnet) i United Group, tvrtka koja je netom dobila odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za kupnju mobilnog operatora Tele2 Hrvatska".