FINANCIJSKI SUSTAV STABILAN

Rohatinski: Hrvatskoj ne treba pomoć MMF-a

27.04.2009 u 09:05

Bionic
Reading

'Hrvatska zasad neće tražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), jer je financijski sustav stabilan', izjavio je guverner HNB-a Željko Rohatinski

'U ovom trenutku službeni stav HNB-a i hrvatske vlade jest da nam ne treba stand-by aranžman s MMF-om', izjavio je za Bloomberg Željko Rohatinski. 'To je zato što je financijski sustav Hrvatske stabilan, a vjerujem da će takav i ostati. Ključni problem je vođenje odgovarajuće fiskalne politike, za koju vjerujemo da ćemo je biti u stanju provesti.'

Bloomberg piše kako se mnoge istočnoeuropske zemlje bore kako bi refinancirale vanjski dug, u situaciji globalne nestašice kredita te navodi kako su pomoć MMF-a zbog toga već zatražili hrvatski susjedi - Mađarska i Srbija.

Prema Rohatinskom, refinanciranje vanjskog duga neće biti veliki problem, jer je nepodmireni dug u prva tri mjeseca ostao nepromijenjen u odnosu na kraj prošle godine, a 70 posto duga odnosi se na bankarski sustav i najveće kompanije.

'I jedni i drugi u stranom su vlasništvu i u interesu njihovih vjerovnika je izbjeći povlačenje kapitala iz Hrvatske', smatra Rohatinski.

Guverner HNB-a procjenjuje pad gospodarske aktivnosti zemlje za četiri posto i pad izvoza od 10 posto. Dok prodaja u inozemstvu bilježi snažan pad, centralna banka treba reducirati deficit platne bilance smanjujući domaću potrošnju. HNB je zadržao ključnu kamatnu stopu na devet posto, nepromijenjenu od kraja 2007. godine.

'Ključni problem hrvatskog gospodarstva je pad narudžbi u proizvodnji, a centralna banka mora smanjivati deficit platne bilance. Kao kombinaciju tih dvaju faktora očekujem pad BDP-a u 2009. godini', kaže Rohatinski.