NARASLE REZERVACIJE

Revizija povećala gubitke banaka

Pljačka Croatia banka

Pljačka Croatia banka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Niksa Stipanicev

Hrvatske banke ostvarile su u 2009. godini 4,2 milijarde kuna dobiti prije oporezivanja, objavila je u srijedu Hrvatska narodna banka na temelju podataka samih banaka. To su revidirani podaci koji su u usporedbi s nerevidiranim lošiji za oko 90 milijuna kuna

Neke su procjene ukazivale na to da bi razlika u odnosu na nerevidirane brojke mogla biti i puno veća, odnosno da će zahtjevi HNB-a i revizora za izdvajanjem dodatnih rezervacija za gubitke bitno umanjiti ranije iskazane 4,3 milijarde kuna dobiti.

Na kraju, revizija je Karlovačkoj banci donijela promjenu predznaka, pa je u konačnici iskazan gubitak od 20 milijuna kuna umjesto minimalne dobiti po nerevidiranim podacima, dok je gubitak Croatia banke porastao s 34 milijuna na 53 milijuna kuna

Gubitak Banco Popolare Croatia povećan je s 53,2 milijuna na 57,3 milijuna, a smanjena je dobit nekoliko banaka – Hypo Alpe-Adria (najviše, s 233 na 201 mil. kuna), te manjih banaka – Credo, Jadranske, Partner, Podravske i Volksbanke.

Stopa adekvatnosti kapitala za hrvatski bankarski sustav krajem 2009. godine iznosila je 16,43 posto, značajno iznad minimalnih 12 posto kako je propisano od 31. ožujka 2010.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi